EditieNL

Zo houd jij de kat dit jaar uit de kerstboom

30 november 2017 10:41 Aangepast: 30 november 2017 10:56
Beeld © iStock

Met de decembermaand in aantocht staat bij veel mensen de kerstboom alweer opgetuigd. Heel gezellig, al die lichtjes en versieringen, maar als je een huisdier hebt kan het op een ramp uitlopen. Met deze tips houd jij je kerstboom deze winter huisdiervrij.

1. Harde naalden

Wil jij voorkomen dat je kat de kerstboom als klimpaal gebruikt? Let dan goed op het soort boom dat je koopt. Een grove den heeft dikkere, hardere naalden die niet fijn aanvoelen voor een kattenpootje. 

2. Stevig en vrij

De positie van de kerstboom is ook belangrijk. Tussen de bank en de boekenkast lijkt een ideale positie, maar de meubels geven jouw kat de kans om zo in de boom te springen, in plaats van dat ze er zelf in moeten klimmen. Een plekje los van meubels is dus aan te raden, maar zet de boom dan wel goed vast voor als de kat erin klimt.

3. Stinkende boom

Heb je er alles aan gedaan maar kun je de kat nog steeds niet weghouden van de boom? Dan is het altijd nog een optie om een afweermiddel over de boom te spuiten. Katten zijn niet heel dol op de geur van citroen of sinaasappel, dus het kan helpen om een beetje citronella in de boom te spuiten of citrusvruchten onder de boom te leggen. Als dat allemaal niet helpt kun je altijd nog een waterspuit gebruiken om je kat het kerstboomklimmen af te leren.

4. Niet slingeren

Het spannendste onderdeel van een kerstboom is natuurlijk de versiering. Kerstballen en vooral slingers hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op katten, en dus is het aan te raden om die niet te laag in de boom te hangen. Glitterslingers zijn zelfs gevaarlijk, want als katten die opeten kunnen ze een hoop schade aanrichten. Zilverfolie kan katten wel uit de boom houden, vooral kittens houden niet van het geluid van folie.

5. Twee kerstbomen

Hoe vervelend een klimmende kat ook is, bedenk wel dat hij kerst misschien wel net zo gezellig vindt als jij. Je kunt er dus ook voor kiezen je kat een eigen kerstboom te geven. In deze kleine boom hang je veilige versiering waar je kat naar hartenlust mee kan spelen.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore