Gezin

Vader Meisje van Nulde vecht voor spreekrecht: 'Ik wil hem confronteren'

29 november 2017 16:24 Aangepast: 30 november 2017 05:44
Martin Huisman, vader van Rowena en zijn andere dochter Rochelle. Beeld © anp

De vader en zus van Rowena Rikkers willen spreektijd bij het hoger beroep over tbs-verlening van Mike J., de man die Rowena in 2001 gewelddadig om het leven bracht. De wet staat dit alleen niet toe. Onbegrijpelijk, vinden de nabestaanden. "Dan zie ik hem daar zitten en mag ik niks zeggen, dat is heel heftig."

Bij tbs-zittingen hebben nabestaanden volgens de wet geen recht op spreektijd. De vader van het 4-jarige meisje Rowena Rikkers, Martin Huisman, zegt dat het juist heel belangrijk is om ook tijdens dit soort zaken te kunnen spreken.

Recht in zijn gezicht

Huisman voelt nog altijd de behoefte om de dader te confronteren."Ik wil hem recht in zijn gezicht kunnen vertellen hoe hij ons leven verwoest heeft en hoe wij nog elke dag met de gevolgen leven", vertelt hij aan Editie NL.

"Dat komt pas echt binnen als hij het direct van ons hoort en als er een confrontatie is met onze pijn. Het is voor mij ook belangrijk voor de verwerking." 

Meisje van Nulde

Rowena kwam in 2001 door mishandeling om het leven. Lichaamsdelen van de kleuter werden later verminkt teruggevonden bij onder meer Hoek van Holland en Strand Nulde. Mike J, de stiefvader en vriend van de moeder van Rowena, werd in 2003 veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs.

In juli dit jaar werd die tbs-maatregel met twee jaar verlengd, maar J. ging tegen die maatregel in hoger beroep. Die zaak wordt morgen besproken.

Blijven vechten

Alhoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat Huisman morgen mag spreken, heeft hij de brief met het verhaal dat hij tijdens de zitting wil vertellen wel klaarliggen. "Ik ben ook reëel en weet dat de kans niet groot is, maar ik blijf ervoor vechten", vertelt hij.

"Ik voel nog iedere dag een sterke drang om hem te confronteren met de gevolgen waar wij elke dag mee leven. Ik kan dat gewoon niet loslaten en blijf net zolang doorgaan tot er iets in die wet verandert."

Bekijk hier de reportage.

 

Spreekrecht tijdens tbs-zitting

Waarom is het bij een tbs-zitting niet logisch om nabestaanden te laten spreken? "Bij de rechtszitting moet de straf nog bepaald worden, en is het belangrijk dat ook de kant van de slachtoffer als vierde partij wordt meegewogen", legt forensisch psycholoog Hjalmar van Marle uit.

"Maar bij een tbs-zitting is de straf al bepaald, en gaat het er vooral om: is de persoon een gevaar voor de maatschappij? Dat kunnen de nabestaanden niet inschatten, medewerkers van de tbs-kliniek wel."

"Daarnaast richt de tbs-behandeling zich juist heel erg op de toekomst en een positieve kijk op de maatschappij", gaat Van Marle verder. "Het is niet in het belang van de behandeling om nabestaanden tijdens zo'n zitting alles weer te laten ophalen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`