EditieNL

Na de Sint of nu al: wanneer 'mag' kerst?

23 november 2017 15:20 Aangepast: 23 november 2017 15:47
Een Utrechts huis in de kerststemming Beeld © ANP

De kerstlichtjes branden, All i want for christmas is op de radio, en de kerstboom staat al in vele huiskamers. De tijd dat de Kerstman pas na Sinterklaas ons land binnenkomt is al lang voorbij. Is er nog te zeggen wanneer kerst 'mag'?

"Je kunt zeggen dat het komt door de commercie, maar mensen kopen die spullen allemaal wel", zegt cultuurtheoloog Frank Bosman. "Vroeger wachtte iedereen tot na sinterklaas, maar nu lijkt het wedstrijdje wie in augustus de eerste kerstplaat op de radio kan draaien."

De belangrijkste reden volgens hem dat we niet meer naar de kerk kijken bij het inrichten van ons jaar. "Het hele leven was vroeger ingericht in vaste regelmaat, van slachtfeesten, heilige dagen enzovoort", zegt Bosman. "Kerst ging over in het nieuwe jaar, dat ging over in carnaval, en daarna kwamen pasen en pinksteren."

Eigen manier

Omdat we steeds minder naar de kerk gaan is volgens hem de 'vanzelfsprekende indeling van tijd' verdwenen. "We vullen het allemaal op onze eigen manier in." Als je het op de traditionele manier wilt doen moet je in de adventsperiode beginnen, dat is vier zondagen voor kerst. 

Toch is het volgens Bosman in deze tijd logisch dat mensen er losser mee omgaan. "Het is de koudste, donkerste periode. We hebben allemaal behoefte aan licht in de duisternis. Dat is traditioneel zo, maar nu nog steeds." Daarom is het volgens Bosman tegenwoordig meer aan mensen zelf om te beslissen wanneer kerst kan. "We hebben allemaal behoefte aan wat gezelligheid, er is nooit een wet geweest die zegt wanneer je daarmee mag beginnen."  

Iemand voor wie kerst niet vroeg genoeg kan beginnen is Rodney. Zijn huis was in september al helemaal in de kerstsfeer. Bekijk hier de video: 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore