EditieNL

Antikatermiddel gebruiken? 'Een kater heeft een functie'

23 november 2017 12:25 Aangepast: 23 november 2017 14:44
Niels Pesser met zijn anti-katerpil

Een vader en zoon uit Nijmegen hebben een nieuwe antikaterpil ontwikkeld, waardoor je fluitend wakker zou worden na een avondje drinken. Er komen vaker dit soort 'wondermiddelen' uit, maar toch is dé oplossing tegen katers nog niet gevonden. En volgens het Trimbos-instituut is dat maar goed ook.

"Ik ben 's ochtends helderder. Ik kan meteen aan de slag, normaal blijf ik wel eens tot twee uur in mijn bed liggen", zegt student geneeskunde Niels Pesser. Hij bedacht samen met zijn vader een antikaterpil op basis van groenethee-extracten tijdens een fietsvakantie. "We zijn sportief, maar houden ook wel van een biertje." 

Proef op de som

Miniatuurvoorbeeld

Zelf zijn ze ervan overtuigd dat het werkt, maar deskundigen zijn er iets kritischer over. EditieNL-verslaggever Joachim van Maaren offerde zichzelf op en nam de proef op de som. "Ik heb vier trappistbiertjes in anderhalf uur gedronken, normaal voel ik dat wel de volgende dag", zegt hij. 

Door de pillen was de kater in ieder geval minder dan normaal, merkte Joachim. "Het gevoel dat je in je maag hebt van veel drinken had ik wel, en ook wel een droge mond, maar geen hoofdpijn", zegt hij. "Dus niet de 'katerkop'." Toch vond Joachim het wel een beetje gedoe, want je moet na elk biertje een pil slikken. 

Anti-kater pleister

Dit is zeker niet de eerste keer dan zo'n middel op de markt komt, want door de jaren heen zijn al veel oplossingen bedacht voor de 'morning after'. Zo is er een antikaterpleister ontwikkeld, zijn er pillen gemaakt, en er is zelfs een kliniek waar je via een infuus van je kater af geholpen zou worden. 

Ook EditieNL-verslaggevers hebben eerder middeltjes geprobeerd. Zo testte Michiel Sampon het middel RESET, dat je kunt nemen na een avondje drinken, en dronk Steef van Stiphout natuurwijnen waar je geen kater van zou krijgen. 

Vrijbrief voor alcohol

Allebei zaten ze niet helemaal fris op de redactie de volgende dag, en dat is volgens alcoholdeskundige Eva Ehrlich van het het Trimbos instituut maar beter ook. "Een kater heeft een functie", zegt ze. "Dit soort middelen zou een vrijbrief geven om vaak, veel te drinken." Een kater is volgens haar een lichte alcoholvergftiging, dus daar loop je altijd een risico mee.

"Er zijn veel mensen die door hun kater zeggen: ik ga nooit meer drinken. Uiteindelijk vergeten ze dat wel, maar onbewust helpt het echt tegen overmatig drinken", zegt Ehrlich. Mensen laten door de kater vaker drank staan, zeker als ze belangrijke dingen hebben de dag erna. "Een kater is functioneel."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore