Throwback 2017

Winterslaap hamster zorgt voor verwarring: 'Ik had hem bijna levend begraven'

22 november 2018 09:25 Aangepast: 22 november 2018 09:26
Fudge in zijn winterslaap. Beeld © Facebook

Een moeder in Engeland waarschuwde anderen voor het levend begraven van hamsters. Het huisdiertje van haar dochter leek namelijk dood, maar werd wakker toen het gezin hem wilde begraven. Veel mensen vroegen zich na de waarschuwing af of zij hun hamster in winterslaap niet per ongeluk levend hadden begraven. Hoe zie je het verschil?

Als het buiten koud is kan het zo zijn dat een hamster, die van oorsprong in een warme omgeving leeft, in een soort coma raakt. Dit gaat na een paar dagen vanzelf weer over.

Winterslaap

De Britse Lisa Goodman had de hamster van haar dochter ten onrechte dood verklaard. Ze wilde hamster Fudge al begraven toen bleek dat hij toch nog leefde. Haar waarschuwing op Facebook maakte heel wat zorgen los. Veel (oud)hamsterbaasjes begonnen zich ineens af te vragen of ze niet per ongeluk hun beestje in winterslaap hadden begraven.

Tekst loopt door onder Facebookbericht

Verwarring

Dierenarts Jeffrey de Gier snapt de verwarring wel. "Bij hamsters die een winterslaap houden kan het inderdaad lijken alsof ze dood zijn", vertelt hij. "Hamsters in een winterslaap zien er levenloos uit, zijn ijskoud en hun hartslag is erg laag."

Lisa Goodman schrijft in haar bericht dat hun hamster wel (minimaal) reageerde toen ze hem zachtjes begonnen te aaien. Ook De Gier zegt dat je wel verschillen kunt ontdekken. "Hamsters worden koud tijdens een winterslaap, maar niet stijf", vertelt hij. "Dus zijn ze zacht? Dan houden ze een winterslaap." 

Wakker maken

De Goodmans hielden Fudge in de huiskamer. "Maar omdat het daar 's nachts blijkbaar te koud is zullen we hem ergens anders heen verplaatsen", schrijft Lisa. Volgens de Nederlandse dierenarts zijn er wel manieren om een hamster in winterslaap wakker te maken. "Je kunt proberen je hamster op te warmen, maar dat kan wel lang duren." 

Fudge werd ook opgewarmd door de Britse familie. Zij plaatsten hem een tijdje in een doos op een warme kruik. "Het gaat nu weer heel goed met Fudge. Hij rent weer rond in zijn kooi", schrijft Lisa in een update. "Ik weet zeker dat het ook goedkomt met jullie hamsters, zolang ze goed warm worden gehouden." 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore