EditieNL

Alicia (13) wacht al bijna haar hele leven op plek in pleeggezin

21 november 2017 13:30 Aangepast: 21 november 2017 14:47
Alicia wacht al tien jaar op een plekje in een pleeggezin. Beeld © Cerutti / VPRO

Ups en downs en van tehuis naar tehuis. Dat is het leven van Alicia. Het meisje groeit op in een kindertehuis en wacht al jaren op een plek in een pleeggezin. De indrukwekkende documentaire over haar leven geeft kinderen die in Nederland buiten de boot vallen een gezicht.

De moeder van Alicia was 17 toen haar dochter werd geboren. Als 1-jarig meisje werd Alicia bij haar ouders weggehaald, omdat Bureau Jeugdzorg zich zorgen maakte om haar veiligheid.

Pleegvader overleden

Ze woonde vier jaar in een pleeggezin, maar toen haar pleegvader in 2009 overleed, werd het de pleegmoeder te zwaar en kwam de inmiddels 5-jarige Alicia in een kindertehuis terecht. 

Er zou zo snel mogelijk een nieuw gezin voor haar gevonden worden, binnen een jaar tijd. Maar in 2014 zat ze als 9-jarige nog steeds te wachten op een plekje. Dat was het moment dat documentairemaakster Maasja Ooms Alicia voor het eerst ontmoette. 

De film, die morgen om 20.30 uur wordt uitgezonden op NPO2, volgt het dagelijkse leven van het meisje. Ooms heeft Alicia drie jaar gevolgd, tussen haar negende en haar dertiende. Het meisje is geen makkelijke. Ze vliegt regelmatig uit de bocht. 

Gaat geschiedenis zich herhalen?

"We moeten kijken naar een gezinshuis dat bij jou past en dan moeten we kijken wanneer daar een plekje is", probeert een jeugdzorgmedewerkster in de documentaire Alicia het probleem uit te leggen. Het meisje is in tranen omdat het zo lang duurt. 

De grote vraag is of de geschiedenis zich gaat herhalen. De moeder van Alicia is op dezelfde manier opgegroeid als haar dochter. Kan Alicia aan dat lot ontsnappen? 

Breekijzer voor verandering

De documentaire is niet bedoeld als aanklacht tegen jeugdzorg. Maakster Ooms wil aandacht vragen voor andere kinderen die net als Alicia buiten de boot vallen. Ze hoopt dat haar film 'een breekijzer voor verandering' kan zijn. "Dat er voor kinderen als Alicia, of haarzelf, wat goeds uitkomt." 

Miniatuurvoorbeeld

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`