EditieNL

Woon jij in Endehoven of Golda? Zo heette jouw stad vroeger

20 november 2017 16:20 Aangepast: 20 november 2017 17:04
Een fragment uit de 'oude kaart' van Nederland Beeld © Victor van Werkhooven

Noviomagus, Endehoven of Amestelledamme: de plaatsen die we nu allemaal uit ons hoofd kennen, hadden vroeger bijna allemaal een andere naam. Ontwerper Victor van Werkhoven maakte van deze historische plaatsnamen een uitgebreide kaart.

Victor van Werkhooven gebruikte voor zijn kaart het boek: Nederlandse plaatsnamen herkomst en historie, waarin alle oude plaatsnamen op een rij staan. Van Werkhooven: "Voor mijn kaart heb ik per stad de oudste plaatsnaam gebruikt die bekend is."

Dat betekent in het geval van Noviomagnus (Nijmegen) een naam van 2.000 jaar geleden. Terwijl oude plaatsnamen als Ascen (Assen) en Seauuald (Zeewolde) veel nieuwer zijn.

Rotterdam blijft Rotterdam

Verder is het opvallend op de kaart dat sommige plaatsen door de jaren heen weinig veranderd zijn. Rotterdam, Breda en Hoofddorp hebben sinds hun ontstaan dezelfde naam gehouden. Van Werkhooven: "Rotterdam is in de loop der tijd nog wel van naam veranderd, maar uiteindelijk is besloten om de stad toch weer de originele naam te geven." 

Ook telt de kaart twee Traiecto's (Maastricht en Utrecht). Van Werkhooven: "Traiecto is een oude naam voor een oversteekplaats over het water. Later werd dit vervoegd tot 'trecht.' Dat zie je ook terug in de latere plaatsnamen Maastricht en Utrecht."

Op zoek naar de originele naam van jouw woonplaats? Hier staat een grote versie de originele kaart.

Miniatuurvoorbeeld

 De kaart van Victor van Werkhooven

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Editie NL
`