Ga naar de inhoud
Editie NL

Daklozentandarts Sharif helpt mensen gratis aan hun gebit: 'Er is veel schaamte'

Daklozentandarts Sharif in zijn praktijk Beeld © Instagram

Tandarts Sharif Tairie (25) behandelt elke zondag gratis mensen in een speciale praktijk in Amsterdam. In zijn tandartsstoel zitten vooral dak- en thuislozen die zelf geen geld hebben voor de tandarts. "Het is een vergeten groep."

Sharif helpt met zijn speciale stichting Dentist for Humanity kwetsbare patiënten die al lang niet meer naar de tandarts geweest zijn. "Veel dak- en thuislozen schamen zich voor hun gebit. Een nieuwe tand of een kunstgebit kan voor hen een enorm verschil maken", vertelt de jonge tandarts in een interview aan Langs de Lijn en Omstreken

Schaamte

Sommige patiënten zijn al 20 jaar niet meer naar de tandarts geweest. Dit komt vaak door geldgebrek. "Een nieuw gebit of een nieuwe tand kan wel 2000 euro kosten en wordt niet vergoed door de verzekering."

Sharif ziet in zijn daklozenpraktijk veel schaamte. Mensen lijden echt psychologisch onder hun gebit. "Een slecht gebit hindert veel mensen in hun functioneren. Zo had ik een ex-verslaafde in de stoel die door zijn gebit geconfronteerd bleef met zijn verslaving, een nieuwe tand maakte bij hem een enorm verschil."

Gevlucht vanuit Afghanistan

Sharif vluchtte toen hij 1,5 jaar oud was vanuit Afghanistan naar Nederland. Zijn achtergrond en zijn geloof is voor hem een grote motivatie om mensen te helpen.

"Hoe meer goed je hier doet, hoe hoger je komt in het hiernamaals." vertelt hij aan de Groene Amsterdammer

Landelijk probleem

Sharif helpt in zijn praktijk vooral mensen in Amsterdam, maar hij merkt dat dit slechts een druppel op een gloeiende plaat is. "Wij hebben in onze praktijk al een enorm lange wachtlijst."

Daarom roept Sharif op tot actie. "Er moet een structurele oplossing voor komen. Daarom hoop ik dat steeds meer tandartsen zich bij ons initiatief aansluiten en dat de politiek in actie komt voor deze vergeten groep."

 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

 

Meer op rtlnieuws.nl: