EditieNL

Steeds meer medisch geschoolde tatoeëerders: 'Eindelijk van die wijnvlek af'

15 november 2017 14:00 Aangepast: 16 november 2017 13:31
Laurie Meerhof na een bezoek aan de medische tatoeëerder. Beeld © Laurie Meerhof

Je wil van dat litteken af. Of van die wijnvlek. Of je hebt een haarziekte waardoor je ineens kaal wordt. Dan kan je dus een medische tatoeage nemen. Voor het eerst zijn er in Nederland medische tatoeëerders met een diploma op zak, dankzij een nieuwe opleiding.

Laurie Meerhof (28) had een wijnvlek, in haar gezicht, en dat vond ze vreselijk. "Die vlek beïnvloedde mijn leven", vertelt ze. "Ik werd er onzeker van, was er in mijn hoofd steeds mee bezig. Je wil gewoon niet anders zijn dan anderen, en iedereen zag het en keek ernaar."

Vanaf haar derde kreeg ze pijnlijke laserbehandelingen in het ziekenhuis en verschillende klinieken, maar zonder resultaat. "Toen de dokter op mijn zestiende zei dat de vlek te diep in mijn huid zat, dacht ik: dan stop ik met die behandelingen. Het deed zo veel zeer." Ze verbloemde de vlek met make-up, vooral in de puberteit. "Ik wilde normaal zijn. En ik bleef mijn ogen openhouden of er misschien opties waren om 'm weg te laten halen."

Goed gevoel

Laurie belandde bij een medisch tatoeëerder. "Dat voelde meteen goed." Na een paar behandelingen werd de wijnvlek lichter en dus écht steeds minder zichtbaar. "Als je me nu vanaf een afstand bekijkt, zie je het niet." Helemaal weg gaat Lauries wijnvlek niet. Daarvoor zit-ie te diep in haar huid. Maar: was het een wijnvlek aan de oppervlakte, dan had een medisch tatoeëerder hem helemaal weg gekregen.

Rinus Souisa (60) is zo’n medisch tatoeëerder. Hij doet het al jaren, net als veel van zijn collega's, maar een opleiding of diploma voor dit vak was er nog niet in Nederland. Dus richtte Souisa vorig jaar zelf de opleiding Medisch Tatoeëren op, met tien modules.

De eerste zeven cursisten hebben in januari dit jaar hun diploma gehaald en zijn bevoegd om in ziekenhuizen te werken. Want, zo zegt Souisa: je moet weten wat je doet. "Je moet de juiste stoffen gebruiken, bijvoorbeeld." Cursisten leren van Souisa bijvoorbeeld een tepelhof ‘prikken’ en kleuren na een borstreconstructie, tot het wegwerken van een lelijk litteken.

Miniatuurvoorbeeld

De wijnvlek van Laurie vóór de behandeling

Huidtype

Huid- en lasertherapeut Daniëlla Apeldoorn van Dermacura moedigt het aan, zo'n opleiding in Nederland. Zelf volgde ze een opleiding in Duitsland. "Je moet weten hoe een lichaam eruitziet, en wat welk huidtype nodig heeft." En wat je bijvoorbeeld moet doen bij een litteken van een beet, of door een brand.

Souisa werkt zelf samen met een chirurg en ziet steeds meer patiënten in zijn praktijk. Denk aan vrouwen die na een borstoperatie een tepeltattoo willen, mensen die een litteken of brandwond willen wegwerken of juist haar willen tatoeëren. Hij zag mensen na de behandeling veranderen. "Ze voelen zich daarna zo anders." Niet meer onzeker.

En er wordt niet meer naar ze gegluurd als ze over straat lopen. Voor Laurie was het een gouden greep, en een opluchting. "Het klinkt misschien heel heftig, maar het heeft mijn leven veranderd. Ik worstelde met mezelf, vond het moeilijk om mezelf te accepteren zoals ik was. En nu is dat niet meer nodig: nu is die vlek niet meer zo zichtbaar, nu ben ik niet meer anders dan anders."

Bekijk hier de video:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore