EditieNL

Taggen en spammen: de ongeschreven puberregels op Instagram

14 november 2017 16:14 Aangepast: 14 november 2017 16:25
Tag je besties in je ogen en je love interest op je mond. Beeld © iStock

Je vindt een foto leuk en je tagt alleen iemand op Instagram als die persoon daadwerkelijk op je foto staat. Nou, nee. Niet als je een puber bent. Die hebben een eigen, steeds veranderende codetaal voor social media, ontdekte documentairemaakster Mea Dols de Jong.

Hoe gebruiken pubers sociale media eigenlijk? Dat was de eerste vraag die De Jong zich stelde toen het Mediafonds haar vroeg om korte documentaires voor pubers te maken. Ze praatte met een heleboel pubers en bekeek natuurlijk ook hun profielen online.

Geen hartje durven te geven

"Toen viel me op dat tieners op Instagram vaak dezelfde soort reacties bij elkaar plaatsten", zegt ze. "Aan dat draadje ben ik gaan trekken en dat zijn vijf docu's van vijf minuten geworden."

Wat voor comments hebben we het dan over? "Meisjes zetten vaak bij elkaar: je bent zo knap, je moet model worden, I love you." Als emoticons zetten meiden vaak een bloemetje of een vlinder in. "Dat betekent eigenlijk: ik wil graag een comment geven, maar durf nog geen hartje te doen."

Kruisende zwaarden

Een comment plaatsen onder een foto betekent zoveel als: ik wil bevriend met je raken, zegt de documentairemaakster. Ze dacht dat jongens totaal niet met deze taal bezig zouden zijn, maar dat blijkt niet te kloppen. 

"Zij zetten comments bij elkaar als broer, strijder, warrior, held. En ze gebruiken andere emoji: geen bloemetjes en vlinders, maar de spierballen en elkaar kruisende zwaarden."

Echt leuk

De emoji's die jongens bij meisjes plaatsen en andersom, zijn ook veelbetekenend. "Een blauw of een geel hartje betekende bijvoorbeeld lang dat het puur om een vriendschappelijke relatie ging. Een rood hartje duidde erop dat je iemand echt leuk vond."

Maar, zegt De Jong, de taal van dit soort reacties verandert zo snel, dat het inmiddels best weer eens iets anders kan zijn.

Tag-drama

Vrij universeel zijn de regels over taggen, aangeven dat iemand met je op de foto staat. Dat doe je als puber sowieso met je beste vrienden - ook al plaats je een selfie. Dat taggen levert interessante inzichten op over de diepte van een vriendschap.

"Je twee beste vrienden tag je in je ogen. Je love interest in je mond. Andere vrienden doe je eromheen - hoe meer je in de hoek zit, hoe minder je eigenlijk bij het groepje hoort", zegt De Jong. Pubers zijn daar vrij koel onder, merkte ze. "Al zorgt het natuurlijk ook weleens voor drama. Als je een oog-tag verwacht en je krijgt een hoek-tag, ja, dan kun je wel verdrietig worden."

Spammen maar

Een beetje puber heeft verder minimaal twee Instagramaccounts, zegt De Jong. "Een gewoon account, waar je iedereen op toevoegt. En een spamaccount, voor je échte vrienden. Het is de bedoeling dat je daarmee heel veel hartjes plaatst. Je spamt emoji en je spamt comments."

Nóg een heilige regel: als puber moet je minder mensen volgen dan dat je volgers hebt. "Daar zit een hele strategie achter. Als puber wil je dat meer mensen jou cool vinden dan jij anderen vindt. Via apps checken jongeren door wie ze worden ontvolgd - zodat zij die persoon ook kunnen ontvolgen."

Aardig

De Jong wil tot slot graag nog benadrukken dat de angst van ouders voor deze online regeltjes vaak ongegrond is. "Voor het grootste gedeelte gaat het gewoon om kinderen die tegen elkaar zeggen dat ze vrienden willen zijn, dat ze elkaar aardig vinden."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`