EditieNL

Pubers met diabetes worden niet begrepen: 'Nee, ik eet niet ongezond!'

14 november 2017 15:02 Aangepast: 14 november 2017 16:19
Beeld © Iris

Stichting Kinderdiabetes roept vandaag, op Wereld Diabetes Dag, jongeren op een selfie te posten op social media met #nietalleen, omdat pubers met diabetes vaak niet begrepen worden. De 17-jarige Iris Hofman ervaart dit ook. "Klasgenoten denken vaak dat ik het als smoesje gebruik."

Iris kreeg vier jaar geleden de diagnose, diabetes type 1. En dat was in het begin erg moeilijk voor haar. "Je kent het leven zonder de ziekte, maar vanaf die ene dag ben je 24 uur per dag bezig met je ziekte, met je waarde, met je voeding, met je beweging en ga zo maar door." 

"Maar gelukkig werd ik goed begeleid door hele fijne artsen", vertelt Iris. "Vanaf het eerste moment heb ik alles zelfstandig gedaan. Ik denk dat mijn ouders niet eens weten hoe ze zo'n spuit moeten gebruiken. Ik heb deze ziekte, ik ben zelf verantwoordelijk, niet mijn ouders."

Onwetendheid

Iris merkt vaak wel dat ze niet begrepen wordt door haar leeftijdsgenoten. "Als ik een dag naar het ziekenhuis moet en daardoor niet op school ben, zijn er altijd wel klasgenoten die zeggen dat ik het gewoon als smoesje gebruik. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op."

 

"Maar weet je wat het is? De klasgenoten die het nu nog steeds niet begrijpen, die willen het gewoon niet begrijpen", zegt Iris. "Natuurlijk zijn er heel veel mensen die niet weten wat deze ziekte inhoudt, en dat begrijp ik. Voor de diagnose wist ik er ook niks van af. Maar hoe kun je me dan over me oordelen, als je niet weet waar je het over hebt? "

Er is vooral veel onwetendheid over diabetes type 1, veel mensen verwarren het met type 2. "Juist door de verwarring van de twee types, wordt er vervelend op gereageerd. Type 2 komt vaak door ouderdom of een ongezonde levensstijl. Type 1, wat ik heb, komt door een fout in je lichaam. Daar kan ik niks aan doen", legt Iris uit. "Mensen zeggen: 'O, dan heb je vast ongezond gegeten.' Nee, dat heb ik niet!"

Gezond en gemotiveerd

Iris beweegt juist erg veel en eet heel gezond. "Ik sport ongeveer 10 uur per week. Dankzij het wielrennen ben ik gemotiveerd om goed met mijn ziekte om te gaan", vertelt ze. "Ik vind het heerlijk om te wielrennen en wil daarom geen training missen. Maar als mijn suiker te hoog is, mag het niet. Dus moet ik er voor zorgen dat mijn waarden goed zijn."

Maar hoe gemotiveerd ze ook is, soms zijn er momenten dat Iris het helemaal gehad heeft. "Ik zie het als bordjes die ik omhoog moet houden. Mijn leeftijdsgenoten hebben  bordjes met school, vrienden, familie en sport bijvoorbeeld. Ik heb bordjes met mijn ziekte, school, vrienden, familie, sport en gezond eten. En omdat mijn ziekte de minst leuke is, heb ik vaak de neiging om die te laten vallen. Maar als ik die laat vallen, valt alles. Dat begin ik gelukkig steeds beter te begrijpen."

YouTube-kanaal

Iris heeft een eigen YouTube-kanaal, Irisscan, waar ze alles vertelt over haar ziekte. Ze legt de ziekte uit, vertelt hoe ze erachter is gekomen en hoe ze er mee om gaat. "Ik hoop op deze manier mensen te leren wat de ziekte daadwerkelijk inhoudt." 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore