EditieNL

Limburgs ziekenhuis zendt borstkankeroperatie live uit

14 november 2017 09:48 Aangepast: 14 november 2017 12:09
De behandelende artsen Beeld © Facebook Zuyderland-ziekenhuis

De meeste mensen zien gelukkig zelden of nooit een operatiekamer van binnen. Het Zuyderland ziekenhuis in Geleen zendt vandaag een borstkankeroperatie live uit op Facebook, om mensen een beeld te geven van wat er daar binnen gebeurt.

In de 360 graden live-uitzending wordt tijdens een borstsparende operatie een tumor uit de borst verwijderd. "Het ziekenhuis zendt de operatie live uit om openheid, tranparantie en interactie te creëren", vertelt een woordvoerder van Zuyderland ziekenhuis. 

Gerustgesteld dankzij livestream

"En we merken dat mensen het erg positief opvatten", vertelt de woordvoerder. "We krijgen veel positieve reacties via Facebook. Dit is niet de eerste operatie die we live uitzenden. Eerder lieten we mensen meekijken met een galblaasoperatie. Daarop reageerden mensen die zelf binnenkort zo'n operatie moesten ondergaan en dankzij de livestream gerust waren gesteld."

Daarnaast kunnen de kijkers ook vragen stellen aan artsen, die zelf niet aan het opereren zijn. "Het is een hele laagdrempelige manier om vragen te stellen die je normaal misschien niet zou stellen. Het belangrijkste doel van de livestream is het creëren van interactie en openheid."

Volledige goedkeuring patiënt

De patiënt heeft volledige goedkeuring gegeven voor het uitzenden van de operatie. "We hebben dit natuurlijk goed overlegd met alle belanghebbende partijen. Het is voor ons erg belangrijk dat de patiënt zich er goed bij voelt."

Bekijk hier de live-uitzending.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.