EditieNL

Waarom honden poep eten: 'Ze vinden het zo lekker dat ze er moeilijk mee stoppen'

13 november 2017 11:54 Aangepast: 13 november 2017 18:35
Archieffoto. Beeld © anp

Het eten van poep: sommige honden kunnen het gewoon niet laten. Ieder hoopje uitwerpselen op straat wordt met groot genoegen opgelikt, terwijl hun baasjes ervan gruwelen. Waarom doen honden dit en is het af te leren?

Of het nou om katten-, andere honden of paardenpoep gaat. Voor sommige honden is een hoopje uitwerpselen op straat moeilijk te weerstaan. Behalve dat veel baasjes ervan gruwelen, kan het ook gevaarlijk zijn om poep te eten. 

Bevroren drol

Volgens Claudia Vinke, gedragsbioloog en hoogleraar diergeneeskunde aan de universiteit in Utrecht, heeft het eten van poep (ook wel coprofagie genoemd) twee redenen. "Het kan iets medisch, of gedragsmatigs zijn", vertelt Vinke. "Een hond kan bijvoorbeeld een spijsverteringssziekte, of een tekort aan voedingsstoffen hebben waardoor hij dit compenseert met het eten van poep."

Maar het kan ook een kwestie van aandachttrekkerij zijn. "Pups proberen het vaak uit als een soort ondeugendheid", gaat Vinke verder. "Sommige honden zien het als een manier om aandacht te krijgen van hun baas, zelfs als dat negatieve aandacht is." Tot slot zijn er ook nog honden die het eten van poep gewoon lekker vinden. "De ene heeft een voorkeur voor paardenstront, de ander wil het liefst een harde bevroren drol of een zachte." 

Parasieten

Naast dat veel baasjes het smerig vinden dat hun hond poep eet, kan het ook gevaarlijk zijn. "Er kunnen parasieten of bacteriën in zitten en die zijn besmettelijk", zegt Vinke. Gelukkig is het gedrag vaak wel af te leren.

"Er zijn zeker trucs voor. Ten eerste moet je er niet een te big deal van maken. Omdat het vanuit menselijk perspectief heel smerig is, besteden sommige baasjes er verschrikkelijk veel aandacht aan. Die aandacht kan dit gedrag juist extra aanmoedigen." 

Insmeren met sambal

Een muilkorf is ook een optie voor hardnekkige poepliefhebbers. "Maar dan zijn er alsnog honden die erin slagen om daar een drol doorheen te stampen." Een andere manier is drollen langs het uitlaatpad van te voren vies maken met een smaakje waar honden niet van houden, zoals sambal.

De meest hondvriendelijke manier om het eten van poep te voorkomen is afleiden. "Trek de aandacht ergens anders naartoe. Gooi bijvoorbeeld een balletje voor je hond wanneer je in de verte een lekkere vette bolus ziet liggen." 

Vinke erkent dat coprofagie soms een hardnekkig probleem kan zijn. "Voor sommige dieren is het zo lekker dat het gewoon echt heel moeilijk is om af te leren." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`