EditieNL

Adventskalender in opmars: nu zelfs eentje met seksspeeltjes

13 november 2017 12:24 Aangepast: 13 november 2017 16:33
De erotische adventskalender.

Het aftellen naar de kerst is begonnen. Steeds meer mensen doen dit met een adventskalender. Inmiddels hebben verschillende voetbalclubs hun eigen adventskalenders. Ook zijn er kalenders met muesli, seksspeeltjes en speciaalbier. Met het christelijk geloof heeft deze vorm van advent alleen weinig meer te maken.

Van oudsher is advent in het christendom de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat 'komst' betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest en wordt de geboorte van Jezus herdacht.

Met de komst van Christus hebben de kalenders van Rituals, PSV en Penthouse weinig meer te maken. Volgens reclamestrateeg Tim Claessen van marketingbureau Havaz Lemz is de keuze van veel merken voor de adventskalender desondanks heel logisch.

Tekst gaat verder onder de foto
Miniatuurvoorbeeld
De Rituals adventskalender

Spanning

"Het uitpakken veel cadeautjes geeft meer pret dan een groot cadeau. Het niet weten wat er er achter het deurtje zit, vergroot de spanning", vertelt Claessen aan Editie NL.

Toch denkt Claessen dat zelfs de meest commerciële adventskalender nog steeds een kleine link heeft met Kerst: "De christelijke gedachte van het toeleven naar de geboorte van Jezus is weliswaar weg. Maar met deze kalender leef je nog steeds toe naar het grote moment, kerstavond."

Tekst gaat verder onder de foto
Miniatuurvoorbeeld

De Beery Christmas adventskalender

Monniken

Berry Plokker verkoopt de Beery Christmas adventskalender, volgens hem een groot succes: "We doen dit nu voor het vierde jaar achter elkaar, het loopt goed. In de kalender zitten 24 speciaalbiertjes." Er zit geen vrome katholieke gedachte achter de bierkalender. "Maar de monniken konden wel een goed biertje brouwen."

Jongeren weten niks van Kerst

Cultuurtheoloog Frank Bosman kent de originele adventskalenders nog van vroeger. "In de oorspronkelijke adventskalenders zat een tekstje, versje, of een plaatje van een heilige. Dit werd later wat sjieker, met een snoepje of chocolaatje, of zelfs een speelgoedje."

Bosman is niet per se tegen de commerciële adventskalenders, maar vindt de onderliggende trend zorgwekkend. "Dit is een teken dat we onze christelijke geschiedenis steeds meer vergeten. Nederland is 1400 jaar in de greep van het christendom geweest, deze kennis raken we snel kwijt." 

Helemaal begrijpen, doet hij dat niet: "Ik moet jongeren tegenwoordig alles uitleggen, van Kerst en Pinksteren tot Jezus. Terwijl we het wél belangrijk vinden dat ze talen en het Wilhelmus kennen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore