EditieNL

Sopraan zingt de hoogste noot ooit gezongen: hoe moeilijk is dat?

09 november 2017 18:00 Aangepast: 09 november 2017 19:28
Audrey Luna. Beeld © Brian Kuhlmann

Sopraan Audrey Luna heeft iets gedaan wat in 137 jaar niet meer is voorgekomen: ze heeft de noot hoge A laten horen in een opera. Zeker in een zangstuk is dat bijna onmogelijk.

In de opera The Exterminating Angel klinkt de hoge A al voordat Luna het podium betreedt. "Dit is wel heel bijzonder, vooral omdat ze de hoge A echt als zang gebruikt", vertelt Nederlandse sopraan Selma Harkink, die aan een groot aantal theaterproducties meewerkte. 

Als losse noot haalbaar

Als losse noot is de hoge A voor meer mensen haalbaar, vertelt Harkink. "Zelf kan ik hem niet halen, maar ik doe regelmatig stemoefeningen met studenten en daar zit er wel eens een tussen die het haalt." Dat is wel een groot verschil met hoe Luna de noot ten gehore bracht: "Met die stemoefeningen wordt het niet gezongen en dat doet zij nu wel."

Je kunt een noot wel halen, maar dat betekent dus niet dat je er ook mee kunt zingen. "Je hebt verschillende registers in je stem. Veel mensen gebruiken bij het heel hoog gaan hun stem in het fluisterregister. Dan haal je de noot dus, maar ermee zingen hoeft niet te lukken", vertelt Harkink.

Aangeboren

Kun je dat dan aanleren? "Dat kan, maar het is zeker niet zo dat iedereen zichzelf dit zou kunnen aanleren. Het ligt aan je stembanden hoe hoog je komt, daar word je mee geboren of niet." 

Op de site van New York Times kun je een fragment beluisteren van Audrey Luna terwijl ze de hoge A zingt.

Wat kun je eigenlijk met een hoge noot?

Uit strips en films kent iedereen het beeld: de operazangeres die zo hard zingt dat ze een glas breekt, of een ruit. Is een hoge A hét middel daarvoor? 
"Nee", zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "Je kunt een glas breken met je stem, maar je moet de toon van het glas zelf heel hard én heel dichtbij het glas zingen." 

Hoe werkt dat dan? 
"Vergelijk het met een schommel: als je de hele tijd op dezelfde hoogte een duwtje geeft, gaat de schommel ook steeds harder. Geluid geeft ook een duwtje tegen het glas. Als je dat op hetzelfde ritme doet, duwt-ie steeds harder en knapt-ie."

Hoe weet je dan welke noot je moet zingen?
"Als je pingt op het geluid van het glas hoor je welke noot je moet zigen om het te breken. Het is wel gevaarlijk, dus niet zomaar thuis doen. Of in ieder geval jezelf goed beschermen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore