EditieNL

Vrijgezellendag waait over naar Nederland: 'Single zijn mag je best vieren'

08 november 2017 09:20 Aangepast: 08 november 2017 14:38
Archieffoto. Beeld © iStock

Een keer per jaar, op Valentijnsdag, vieren we de liefde. Er zijn steeds meer alleenstaanden in ons land, dus waarom vieren we niet dat je alleenstaand bent? De Chinezen doen dat al jaren met een speciale feestdag: Single's Day. Die wordt nu ook hier gevierd.

Aanstaande zaterdag viert China voor de 25ste keer Single's Day, de dag waarop singles door het hele land de bloemetjes buiten zetten. De dag is niet voor niets gekozen, want de datum (11 november) bevat vier enen, die staan voor het alleen zijn. Er worden blind dates georganiseerd, maar er wordt ook gefeest, om aan te geven dat single zijn zo slecht nog niet is.

Hoge kortingen

En er wordt gewinkeld. Webwinkels lokken de jongeren met hoge kortingen. Dat leidde vorig jaar alleen al bij retailgigant AliBaba tot een totale omzet van 17,5 miljard dollar op één dag, meer dan op Black Friday in de Verenigde Staten. Vrijgezellendag lijkt nu over te waaien naar Nederland, want webwinkels Bol.com en AliExpress springen er ook in op in. Ze geven alleenstaanden – en eigenlijk iedereen – hoge kortingen. 

Het is niet gek dat Vrijgezellendag ook naar Nederland overwaait, er zijn steeds meer alleenstaanden in Nederland. Drie miljoen mensen in ons land hebben geen partner, en zo'n 45 procent van de huishoudens bestaat uit alleenstaanden. "We hebben elkaar minder nodig, dat heeft met de emancipatie van de vrouw te maken", verklaart singlecoach Meinou Lambeck. "Ik denk dat er sowieso een grote groep is die tijdelijk single is en dat helemaal prima vindt."

Taboe

Toch blijft er nog een klein taboe rusten op het alleen zijn, merkt ook Lambeck. "Veel singles die ik zie, voelen zich nog in een verdomhoekje gedrukt, vooral buiten de grote steden", vertelt ze. "Ze krijgen constant vragen als 'waarom heb jij nu nog geen partner, je bent zo leuk?' Daardoor ontstaat er toch een soort stigma, en het gevoel dat er iets mis met ze is."

Single's Day moet een alternatief zijn voor Valentijnsdag, een dag waarop sommige singles zich nog wel eens alleen voelen. Lambeck: "Het is best grappig, al is het natuurlijk vooral heel commercieel. Maar als er dan iets gevierd moet worden, dan vooral het single zijn."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore