EditieNL

4 jaar en al een smartphone: 'Je beperkt de fantasie van een kind'

07 november 2017 12:20 Aangepast: 07 november 2017 18:29
Archieffoto. Beeld © Getty Images

Wanneer geef je je kind een mobiel? Het is een dilemma voor veel ouders, maar toch moeten ze er een keer aan geloven. 5 procent van de kinderen van vier jaar oud heeft een mobieltje, is dat niet te jong?

Vorig jaar kregen 441 4-jarigen een mobieltje, blijkt uit cijfers van het CBS. 933 kinderen kregen een mobiele telefoon op hun vijfde, 2588 op hun zesde.

Ja, dat is jong, vindt pedagoog Marina van der Wal. Ook Marielle Beckers, orthopedagoog van Bureau Bloei, vindt vier jaar vroeg. Beide pedagogen vinden het moment dat kinderen de basisschool verruilen voor de middelbare school een goede tijd voor de eerste mobiele telefoon. 

Ouders nadoen

"Je moet jonge kinderen zo min mogelijk schermtijd geven", zegt Beckers. "Maximaal een half uur per dag. Als je kind een mobiel heeft, gaat-ie appen en spelletjes spelen. Dat is geen goede ontwikkeling."

Van der Wal snapt wel dat ouders hun kind een mobiel geven. "Kinderen willen verschrikkelijk graag hun ouders nadoen. Keukentje, auto of kantoortje spelen, maar dat geldt dus ook voor telefoneren. Net doen alsof ze met oma praten. Hartstikke schattig." 

Maar of het ook goed is? Van der Wal is geen voorstander. "Natuurlijk kun je een telefoon spelenderwijs gebruiken in de opvoeding, om kinderen te leren met techniek om te gaan." Zo kunnen ouders ook tablets en computers gebruiken. "Daar kan een kind op afgesproken momenten een leeftijdspecifiek spelletje op spelen bijvoorbeeld." Een eigen smartphone heeft een aanzuigende werking. "Je beperkt de fantasie van een kind." 

Bewust van kosten

Beckers vindt ook dat ouders makkelijk voorbij gaan aan het feit dat ze hun (jonge) kinderen dure toestellen geven. "Ze mogen zich wel bewust zijn van de kosten. Ze moeten leren ervoor te werken en weten wat de waarde is." Daarnaast is fysiek contact ook belangrijk, vindt ze. "Kinderen moeten leren dat je ook face-to-face anderen iets kunt vragen."

De middelbare school, vanaf dat moment zien beide pegagogen het nut van een eigen smartphone voor pubers. Van der Wal: "Dan is het echt noodzakelijk in hun leven. Huiswerk wordt besproken via Whatsapp, en scholieren worden via hun mobieltje geïnformeerd. Dan zijn er meer risico's aan het niet verbonden zijn."

Schijnveiligheid

Het argument van ouders dat het veilig is om hun kinderen een smartphone te geven omdat ze dan bereikbaar zijn, slaat Beckers in de wind. "Dat is schijnveiligheid. Je kinderen krijgen dan eerder vrijheid waar ze misschien nog niet aan toe zijn. Bovendien denken kinderen als er iets gebeurt echt niet meteen aan bellen." Ook heb je als ouder volgens haar de neiging je kind dan te gaan controleren. 

Veiligheid is niet maakbaar, sluit Van der Wal aan, al denken ouders dat volgens haar ten onrechte weleens. "Het kan zijn dat ouders weloverwogen zeggen dat ze willen dat hun kind traceerbaar is. Maar kinderen moeten leren zelfstandig zijn, buiten het zicht van de ouders." 

Bekijk hier de reportage.

 

Voorzichtige voorstander

Erwin van der Zande, techdeskundige van Bright en vader van drie kinderen in de leeftijd van vijf tot acht jaar, is een 'voorzichtige' voorstander van smartphones (of tablets) voor jonge kinderen. "Zelf vind ik het belangrijk om mijn eigen kinderen wegwijs te maken met zulke apparaatjes", vertelt hij. 

Je kind er helemaal niet mee in aanraking laten komen, vindt hij niet handig. "Ze krijgen er sowieso later mee te maken." 

Bovendien zit je als ouder ook op Facebook bijvoorbeeld. "Dan kun je niet steeds tegen je kind gaan zeggen dat zij niet op een mobiel of tablet mogen kijken." 

Regels instellen voor mobiel gebruik, zoals de pedagogen al aangeven, is ook volgens hem belangrijk. "Op je mobiel kijken tijdens het eten, dat moet niet. Dat leer ik mijn eigen kinderen ook."
Van der Zande is vooral voorstander van gamen. "Daar steken kinderen wat van op en leren ze anders door te denken." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore