Ga naar de inhoud
EditieNL

Rianne (29) gelooft in reïncarnatie: 'We hebben zelfs keuze in hoe we terugkomen'

Rianne

Ruim een kwart van de Nederlanders gelooft in reïncarnatie, blijkt uit een enquête van uitvaartverzekeraar Nuvema. Ook Rianne Vaarkamp geloof hierin. Volgens haar keert een ziel keer op keer terug om ervaring op te doen. We zouden zelfs keuze hebben in hoe we terugkomen.

Rianne begon zich in reïncarnatie te verdiepen rond haar vijftiende. "Ik had een alternatieve fase, zoals meer pubers hebben. Ik neigde naar wicca en gothic, waardoor het paranormale me steeds meer interesseerde", vertelt ze aan Editie NL. 

'Ik ben een nuchter typ'

Ze is daarentegen alles behalve zweverig, vindt ze zelf. "Ik ben juist een nuchter type. Ik kan begrijpen dat dat niet zo overkomt, omdat ik in reïncarnatie geloof, maar ik neem dingen niet klakkeloos aan. Ik geloof iets pas als het gebaseerd is op een feit of op een onverklaarbare situatie."

"Zo las ik bijvoorbeeld een verhaal over een vrouw waarvan haar dochtertje op hele jonge leeftijd al bijzonder gedetailleerd over haar moeder als kind wist te vertellen", zegt Rianne. "Daaruit bleek dat het dochtertje een reïncarnatie was van de vader van de vrouw."

Zelf nooit bevestiging gekregen

Rianne weet helaas niks over haar eigen verleden. "Aan de ene kant vind ik dat heel jammer, want ik ben heel benieuwd. En ik zoek natuurlijk altijd nog dat naar dat stukje eigen bevestiging. Ik geloof in reïncarnatie, maar heb nog nooit zélf bevestiging gekregen. Maar aan de andere kant ben ik me er van bewust dat er door sommige paragnosten veel onzin verkocht wordt en daar behoed ik mezelf voor."

Ze weet wel zeker dat de energie van haar overleden vader nog vaak bij haar is en over haar waakt. "Ik geloof dat hij ooit weer in een nieuw leven herboren kan worden, om nieuwe ervaringen als ziel op te doen. Het doel van de ziel is uiteindelijk om ervaringen op te doen zoals wij dat ook doen als mens."

Terugkomen als vogel

Als Rianne echt een keuze heeft, zoals ze gelooft, in wat ze in haar volgende leven wil worden, wil ze een dier worden. "Ik doe een opleiding naar docent dierverzorging​. Mijn hart ligt bij dieren. En het lijkt me helemaal fantastisch als ik zou kunnen vliegen, dus doe dan maar een vogel." 

Totstandkoming geloof in reïncarnatie

Cultuurtheoloog​ Frank Bosman vertelt dat het geloof in reïncarnatie is ontstaan door de ontkerkelijking. "Het idee van reïncarnatie komt uit het hindoeïsme en boedisme. Mensen hebben de neiging tegenwoordig om uit allerlei religies elementen te pakken, en zo een eigen religie in elkaar te knutselen van opvattingen waar jij waarde aan hecht", vertelt Bosman.

Het heeft volgens de cultuurtheoloog ook zo zijn voordelen. "Als je gelooft in reïncarnatie heb je meerdere keren de kans om een goed leven te leiden. Dus gaat het in dit leven niet zo goed met je? Dan heb je de kans in een volgend leven. Het idee dat dit het enige leven is wat er is, kan voor veel mensen een beetje deprimerend overkomen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.