EditieNL

Wil belandde op de IC door overdosis drop: 'Mijn spieren vielen een voor een uit'

02 november 2017 12:17 Aangepast: 02 november 2017 13:33
Wil de Jongh in het ziekenhuis. Beeld © Facebook

Het ene moment zat ze een zak drop leeg te eten, het volgende moment lag ze op de intensive care. De 63-jarige Wil de Jongh uit Utrecht snapt dat de Amerikaanse FDA waarschuwt voor drop, want ze werd er doodziek van. "Ik heb nog steeds nierproblemen."

Wil omschrijft zichzelf als een echte dropverslaafde, een afhankelijkheid die jarenlang aanhield. "Ik at elke dag drop, meer dan tien per keer. Vooral de zwarte drop: muntdrop, katjesdrop. Maar ook van die puntzakken van de Jamin; als ik er op zaterdag een haalde was hij zondag leeg."

Spieren uitvallen

Twaalf jaar geleden ging het mis. "Ik had een virus onder de leden en moest overgeven. Ik dacht dat ik gewoon ziek was maar op een gegeven moment begonnen mijn spieren uit te vallen. Twee dagen later kon ik geeneens mijn bed uitkomen", vertelt Wil. 

Wil belde de dokter die haar meteen doorstuurde naar de eerste hulp. De diagnose: ernstig kaliumtekort, als gevolg van een overdosis glycyrrhizinezuur, de zoetstof in drop. "Ik heb een week op de intensive care gelegen omdat ze me in de gaten wilden houden, en heb allerlei infusen gehad. De doktoren noemden me een drop abuser, zo erg was het."

Sluipmoordenaar

Inmiddels is het twaalf jaar na haar ziekenhuisopname, maar Wil heeft nog steeds last. "Kaliumtekort is een sluipmoordenaar, ik heb er ook een nierfunctiestoornis aan overgehouden. Het gaat nu goed, maar ik moet medicijnen blijven slikken."

Ook de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA ziet het gevaar van te veel drop en waarschuwde iedereen niet te veel van het zwarte snoepgoed te eten. Vooral mensen boven de 40 of met hartproblemen zouden extra risico lopen op klachten.

Nog steeds verslaafd

Wil had al een hoge bloeddruk en weet dat zij dus meer kans had op klachten door het eten van drop. Maar, zegt ze, "dat weet ik nu. De een is er gevoeliger voor dan de ander, maar dat weet je nooit. Ik heb mijn waarschuwing wel gehad."

Van de drop blijft Wil dan ook af. "Ik ben nog steeds verslaafd, als ik ergens drop zie liggen loopt het water me in de mond", lacht Wil. "Gelukkig heb ik dan iemand in de buurt die zegt 'Nee, wegwezen'. Het kost me moeite, maar ik begin er niet meer aan."

'Drop kan potentieel levensgevaarlijk zijn'

"Het komt niet veel voor, maar ik zie dit soort gevallen toch een paar keer per jaar", beaamt neuroloog-intensivist Walter van den Bergh van het UMCG. Hij publiceerde een casestudy over een soortgelijk geval in het wetenschappelijke tijdschrift Critical Care.

De zoetstof glycyrrhizinezuur in drop is volgens Van den Bergh een 'halloweenmonstertje', dat zich voordoet als een ander stofje. "Het doet zich voor als aldosteron, een hormoon dat in de nieren wordt aangemaakt. Het lichaam denkt dat er veel aldosteron is en verhoogt de bloeddruk. Omdat dit heel snel gebeurt heeft het lichaam geen tijd zich hierop aan te passen, dat is gevaarlijk." Daarnaast gaat het kaliumgehalte omlaag, wat kan leiden tot hartritmestoornissen.

Natuurlijk zijn het vooral de mensen die al hart- of bloeddrukproblemen hebben, die hier meer kans op hebben. Maar volgens Van den Bergh kan het iedereen overkomen. "Af en toe een hele zak leeg eten kan heus geen kwaad, maar heel veel drop binnen korte tijd kan potentieel levensgevaarlijk zijn. Een waarschuwing is een beetje overdreven, maar een beetje bewustzijn is wel op zijn plaats." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`