Ga naar de inhoud
EditieNL

Waarschuwing uit de VS: 'Pas op voor overdosis drop'

Zwarte drop. Beeld © iStock

Veel Nederlanders zijn er dol op, maar heel gezond is het niet: drop. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA waarschuwt dat het eten van te veel drop grote gevolgen voor de gezondheid kan hebben, vooral voor mensen boven de 40.

Volgens de FDA kun je echt een overdosis drop binnenkrijgen, met grote gevolgen voor de gezondheid. In dropjes zit glycyrrhizinezuur, een zoetstof die uit zoethout wordt gehaald. Deze stof zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt en je bloeddruk omhoog gaat.

Hartproblemen

Meestal trekt dit vanzelf weer bij als je stopt met eten, maar wie dit niet doet, loopt volgens de FDA kans op gezondheidsrisico's. "Sommige mensen ervaren een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, gezwollen ledematen, loomheid en hartfalen na het eten van veel drop", aldus experts van de FDA.

Vooral mensen boven de 40 jaar zijn gewaarschuwd. Meer dan 60 gram drop per dag (ongeveer 12 dropjes) over een periode van twee weken kan al tot een ziekenhuisopname leiden.

Overdreven?

"Nou, dan zouden de Nederlandse ziekenhuizen vol moeten liggen" lacht hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU Jaap Seidell. "Ik denk dat het hier gaat om een overdreven waarschuwing omdat Amerikanen drop minder goed kennen. Daar eten ze het amper, hier struikel je over de dropwinkels."

Toch betekent het volgens Seidell niet dat er geen risico's aan het eten van drop kleven. "Glycyrrhizinezuur verhoogt de bloeddruk, meer nog dan zout dat doet", legt hij uit. "Als je chronisch veel drop eet, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk, en dat is weer de grootste oorzaak van hartinfarcten en hersenbloedingen."

Handje per dag

Omdat mensen van boven de 40 meer risico lopen op hartproblemen en een hoge bloeddruk, moeten zij extra opletten, ook met producten als zoethoutthee en keelpastilles. Voor alle andere mensen geldt volgens Seidell een maximum van een handje per dag.

"Maar we moeten ons vooral niet te veel zorgen maken. We kunnen met Sint-Maarten straks gewoon dropjes eten, dat doen we immers al decennialang."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.