Gezondheid

Teek is gevaarlijker dan we denken: 'Soms overweegt Lisanne euthanasie'

01 november 2017 12:41 Aangepast: 01 november 2017 18:38
Lisanne (25) heeft de ziekte van Lyme en kan bijna niets. Beeld © Editie NL

Teken kunnen niet alleen lyme bij zich dragen, maar ook andere ziektes. De 25-jarige Lisanne heeft de ziekte van Lyme én een 'nevenziekte'. "Ze wil eigenlijk niets liever dan leven, maar denkt soms aan euthanasie."

Wie 'teek' hoort, denkt aan de ziekte van Lyme. Maar er zijn nog veel meer ziekten die het venijnige beestje met zich mee kan dragen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Ernstige gevolgen

Ongeveer 50 procent van alle teken heeft één of meerdere ziektes bij zich. Jaarlijks worden er ongeveer 1,5 miljoen mensen door een teek gebeten. Wie lyme krijgt, kan ernstige gezondheidsklachten krijgen. Maar een of meerdere 'neveninfecties' die je óók kunt krijgen van zo'n beet, hebben vaak ook heftige gevolgen.

Dat ondervond de 25-jarige Lisanne. Door een tekenbeek kreeg ze twaalf jaar geleden de ziekte van Lyme, maar ook bartonella, ook wel de 'kattenkrabziekte' genoemd. Ze ligt veel in bed, heeft bijna nergens energie voor. Zelfs de kleine dingen zoals douchen kosten haar heel veel energie. "Ze wil alles, maar ze kan zo ontzettend weinig", vertelt haar moeder Verina.

Meestal slaapt ze heel slecht door de pijn, die ze voelt 'vanaf haar hoofd tot haar tenen'. Ze valt pas 's ochtends vroeg in slaap. Als ze wakker wordt, geeft ze haar moeder een seintje. Samen bekijken ze dan wat Lisanne die dag kan. "Soms kan ze iets eten, soms lukt het haar om zich aan te kleden, heel af en toe kunnen we een stukje gaan rijden met de auto, of even naar het tuincentrum. Maar daarna is ze vaak kapot van de pijn en vermoeidheid en moet ze weer het bed in." 

Spasmen

Ook heeft ze epileptische aanvallen, spasmen en zakt ze soms door haar benen. "Het is vreselijk om je kind zo te zien", vertelt Verina. "Je bent de hele dag bezig met zorgen, Lisanne heeft continu pijn. Het is ondoenlijk. Voor haar, maar ook voor ons."

Het duurde erg lang voordat haar dochter de juiste diagnose kreeg in het ziekenhuis. De artsen hebben verschillende conclusies getrokken in de eerste jaren dat ze klachten had. Epilepsie, fybromyalgie, een chronisch B12-tekort, gluten-intolerantie, psoriasis. Pas na 9 jaar kwamen de artsen tot de conclusie: het komt door een tekenbeet. "Als de dokter dat meteen had gezien, was ze langdurig aan de antibiotica gegaan. Dan waren haar klachten misschien wel minder geweest." 

Onderzoek RIVM

De onderzoekers van het RIVM stellen dat veel infecties van tekenbeten in de kliniek niet goed onderscheiden kunnen worden. Vaak zorgen de bacteriën, parasieten en virussen namelijk voor symptomen die ook onterecht voor de ziekte van Lyme kunnen worden gezien.

Het aantal gevallen van de kenmerkende 'rode ring' op de huid na een tekenbeet is tussen 1994 en 2014 verviervoudigd. Het RIVM ontdekte eerder al nieuwe ziekteverwekkers in teken die hersenvliesontsteking veroorzaken.

Eén van de onderzoekers laat zien dat de gemiddelde kans om de ziekte van Lyme te krijgen na een tekenbeet 2,6 procent is. Maar als een teek met de Lyme-bacterie te laat wordt verwijderd, als hij helemaal volgezogen is, dan stijgt die kans naar 14,4 procent.

Lastig

De bloedonderzoeken die mensen vaak krijgen, zijn niet in staat om actieve infecties aan te tonen, weet Harald Wychgel van het RIVM. "Dat is dus heel lastig bij mensen met langetermijnklachten. Je kunt niet achterhalen of die worden veroorzaakt door de ziekte van Lyme." Daarnaast lopen de klachten erg uiteen.

Arnold van Vliet van de Tekenradar noemt de tests 'niet goed ontwikkeld' en 'vaak niet eenduidig'. "De diagnose van de ziekte van Lyme wás al complex. Feit dat teken meerdere ziektes bij zich kunnen hebben, maakt het nog lastiger." 

Wanhoop

Lisanne heeft 'alle behandelingen wel gehad' in de reguliere ziekenhuizen, maar niets hielp. Daarna zocht het gezin hulp in de alternatieve geneeswijzen. Ook geen succes. "Ze werd er alleen doodziek van. Ik vind het schandalig dat er in ons land zo weinig bekend is over de ziekte, terwijl zo veel mensen eronder lijden." Lisanne, haar ouders en broers kenden 'wanhopige tijden'. "Ze had het steeds over euthanasie, maar ze wil eigenlijk niets liever dan leven." 

De familie blijft zoeken naar oplossingen en bekijkt nu of Lisanne in het buitenland een stamcelbehandeling kan ondergaan, bijvoorbeeld in Duitsland. Daar zijn (privé-) klinieken die gespecialiseerd zijn in de ziekte en met veel verschillende medicijnen werkt. Verina: "We zamelen geld in om de behandelingen te betalen. Dat we iets kunnen doen, geeft ons weer hoop."

Bekijk hier de reportage.

 

Meer op rtlnieuws.nl:

`