Ga naar de inhoud
EditieNL

Jeffrey was verslaafd aan anabolen: 'Ik werd onredelijk, chagrijnig en agressief'

Archieffoto Beeld © iStock

Jongeren grijpen steeds vaker naar verboden middelen om snel gespierd te worden, volgens verslavingskliniek Novadic-Kentron. Maar zeker niet zonder gevaren. Jeffrey was 2,5 jaar lang verslaafd aan anabolen en is nog steeds herstellende van de gevolgen ervan.

In 2011 begon hij met het spuiten van anabolen. "Ik begon met sporten, ik wilde afvallen en gespierd worden", vertelt Jeffrey anoniem aan Editie NL. "In het begin werden mijn armen wel wat breder, maar de resultaten waren nog niet zoals ik wilde. Dus ging ik me verdiepen in voeding, maar ook dat hielp niet genoeg. Toen ik verder ging zoeken, kwam ik al snel uit bij anabolen."

Trainen voor sterkste man van Nederland

Maar ook in de tijd dat Jeffrey aan de anabolen zat, wilde hij steeds meer. "Ik ging mijn lichaam vergelijken met die van deelnemers van wedstrijden in krachtsport. Ik wilde steeds breder en breder worden", Jeffrey. "Toen begon ik zelf met trainen voor een wedstrijd voor de sterkste man van Nederland. Daardoor leerde ik nog meer mensen kennen die het ook deden en werd het eigenlijk steeds normaler."

In de tijd dat Jeffrey anabolen spoot, kwam hij dik 40 kilo aan. Hij was één bonk spieren. Maar tijdens het trainen voor de wedstrijd liep Jeffrey een blessure op waardoor hij acht weken rust moest houden. Na die acht weken pakte hij het trainen weer rustig op, maar opnieuw liep hij een blessure op en moest weer acht weken rust houden.

De druppel voor zijn vriendin

"In die tijd kreeg mijn vriendin een miskraam, ze was er van overtuigd dat het te maken had met het feit dat ik anabolen gebruikte. Dit was dan ook de druppel voor mijn vriendin", vertelt Jeffrey.

Ze had al meerdere keren gevraagd aan Jeffrey of hij wilde stoppen met het gebruiken van anabolen. "Het leidt tot gedragsverandering. Ik had het zelf niet in de gaten, maar de mensen om me heen wel. Ik werd onredelijk, chagrijnig en agressief, ik begon zelfs met spullen te gooien tijdens ruzies", zegt Jeffrey. "Na de miskraam ben ik gestopt. Ik kwam thuis en mijn vriendin had alle middelen en bijbehorende spullen weggegooid."

Depressief en psychotisch

Jeffrey heeft er daarna geen seconde meer over nagedacht om aan de anabolen te gaan, ook niet stiekem. "Dat is ook echt niet stiekem te doen, je ziet en merkt het meteen. En ik wilde natuurlijk niks liever dan een kindje krijgen, dus moest ik gewoon stoppen." 

In de periode nadat Jeffrey was gestopt werd hij depressief en psychotisch. "Ik loop inmiddels vanaf 2014 bij een psychiater, maar ben er nog steeds niet van hersteld. De gevolgen van mijn anabolen-gebruik zijn enorm."

'Jonge jongetjes trainen en spuiten zich kapot'

Gelukkig gaat het steeds beter met hem. "Ik ben aan het afbouwen met medicijnen en voel me al veel beter dan drie jaar terug." Ook is zijn vriendin weer opnieuw zwanger geworden. Twee jaar geleden werd hun gezonde dochtertje geboren. 

Jeffrey is na alle nare ervaringen toch niet fel tegen anabolen. "Ik snap best als je het gebruikt voor een prestatiegericht doel, dus als je mee doet aan een wedstrijd. Maar tegenwoordig zie je van die jonge jongens die het hele jaar niet sporten, en dan in de maanden voor de zomer ineens hun hele lichaam kapot trainen en spuiten. Ze hebben niet in de gaten hoeveel schade ze aanrichten, zowel lichamelijk als geestelijk."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Bron: Editie NL - Geertje van de Ven