EditieNL

Steeds meer kinderen slaan klas over: 'Niet altijd de beste oplossing'

31 oktober 2017 11:44 Aangepast: 02 november 2017 09:13
Hoogbegaafde kinderen kunnen soms heel erg met zichzelf in de knoop zitten. Beeld © iStock

Steeds meer kinderen slaan een klas over en komen daardoor op jonge leeftijd in de brugklas. Ook al lijkt het soms de beste optie, is het dat niet altijd. En dat maakt het vaak een lastige beslissing voor ouders.

In 2008 sloeg nog maar 4 procent van het aantal leerlingen een klas over, in 2015 was dit al bijna 9 procent, blijkt uit cijfers van DUO. Voor die kinderen is het niet altijd makkelijk om mee te komen in de nieuwe omgeving, merkte ook moeder Ingrid Weel. 

"Aan de ene kant wil je natuurlijk niet dat je kind wordt tegengehouden, en al helemaal niet dat ze zich verveelt", vertelt Ingrid, haar dochter Eddy is 10 jaar, hoogbegaafd en zit al in de brugklas. "Je doet het als ouder liever niet, maar haar op de basisschool laten zitten leek me ook niet goed."

'Ze baalt dat er niet meer buiten wordt gespeeld'

Eddy is de enige 10-jarige in haar klas en merkte dat in het begin wel. "Ze baalde ervan dat er niet meer buiten werd gespeeld, zoals op de basisschool. Op de middelbare school hangen de leerlingen in de pauze in de kantine", vertelt Ingrid. 

Maar toch weet Ingrid dat ze de juiste keuze heeft gemaakt. "Mijn dochter was zoveel verder dan haar klasgenootjes dat het haar ontwikkeling op alle vlakken in de weg zat. Inmiddels is ze gewend aan de middelbare school en past ze er helemaal tussen. Dit was voor Eddy de beste keuze. En het belangrijkste is: haar leerhonger wordt nu gestild."

Plusklassen op de basisschool zou een uitkomst zijn, volgens Ingrid. "Het zou mooi zijn als er wat meer voorzieningen op de basisschool zouden zijn voor hoogbegaafde kinderen." Toen Eddy nog op de basisschool zat, kon ze wel één dag in de week naar zo'n plusklas. Daar leerde ze debatteren, filosoferen en samenwerken. "Was er maar elke dag plusklas, dan had mijn dochter ook gewoon acht of in ieder geval zeven jaar over de basisschool kunnen doen", schreef Ingrid vorig jaar in haar column

Nadelen van extra snelle doorstroming

Ook Beter Onderwijs Nederland is van mening dat het vaak niet het beste is voor het kind om extra snel door te stromen. "Er moet ook gelet worden op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind, dus bijvoorbeeld het ontwikkelen van een eigen persoonlijkheid, het zelfbeeld, emoties. Klassen overslaan is niet goed voor deze ontwikkeling", vertelt Karin den Heijer.

"Ook kan de leerling in een isolement terecht komen als hij of zij niet met leeftijdsgenoten kan optrekken in de klas. Maar deze gevolgen zijn afhankelijk van het karakter van het kind, dus probeer dit als ouder zelf in te schatten."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore