EditieNL

Hoera! 10 jaar De Speld: 'In het begin trapten mensen er nog in, nu niet meer'

30 oktober 2017 12:21 Aangepast: 30 oktober 2017 14:44

Je kan er op Facebook waarschijnlijk niet omheen: de veel gedeelde nieuwsberichten van de satirische nieuwssite De Speld. De site viert vandaag zijn tiende verjaardag. Oprichter Jochem van den Berg: "Het succes heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen."

"Rutte dreigt met visie," "Sint Maarten viert vandaag Nederland." De grappige nieuwskoppen van de satirische website De Speld heeft iedereen wel eens op zijn tijdlijn voorbij zien komen. 

De satirische site viert vandaag zijn tiende verjaardag en heeft in die periode een enorme groei doorgemaakt. Hoofdredacteur Jochem van den Berg grapt: "We zijn van multinational naar zolderkamer gegaan."

Georgina Verbaan wil het over haar seksleven hebben in "Nederland Gezellig"

Patatje Holocaust

In de beginperiode werden sommige nieuwsberichten zelfs voor waar aangenomen. Zo trapte de Telegraaf in het verhaal dat een Zeeuwse snackbar een 'Patatje Holocaust' zou serveren. 

Inmiddels zullen de grote krantenredacties deze fout niet meer maken. "Hier zijn we gelukkig bekend genoeg voor. Mensen komen nu juist terug naar onze site omdat ze ons kennen."

In het satirische campagnespotje "Partij voor de Burger" nam De Speld verkiezingsspotjes op de hak

Doorbraak

De grote doorbraak kende de Speld rond 2011. Van den Berg verklaart het succes door de overvloed aan nieuws van de afgelopen jaren. "Wij kunnen bij De Speld zonder journalistieke conventies commentaar geven op het nieuws. Hierdoor prikken we makkelijker door de bullshit heen." 

De berichten van De Speld staan steevast bij de meest gedeelde berichten op sociale media. Zo werd het onderstaande bericht over Max Verstappen deze maand ruim 40.000 keer gedeeld op Facebook.

Samenwerking

De Speld is inmiddels een samenwerking aangegaan met andere satirische nieuwssites in Europa. Van den Berg: "Deze hebben allemaal een soortgelijke snelle ontwikkeling doorgemaakt." In het samenwerkingsverband gaat De Speld onder andere verhalen van de Europese collega's delen. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`