Ga naar de inhoud
EditieNL

'Wijk niet uit voor overstekend wild'

Beeld © YouTube - Natuurlijk! Fauna Advies

Er zijn meer botsingen tussen dieren en weggebruikers dan ooit. Veel mensen weten namelijk niet wat ze moeten doen als er ineens een wild dier oversteekt. Vooral ontwijken zorgt voor enorm veel ongelukken. Wat moet je precies doen in zo'n situatie?

Op de Veluwe zijn er in dit eerste half jaar al meer zwijnen aangereden dan vorig jaar in een heel jaar. "En de 'normale' periode waarin we meestal veel aanrijdingen zien, is nog niet eens geweest", vertelt Gijs van Ardennen van Stichting Wildaanrijdingen Nederland. "De herfst moet nog komen."

Niet ontwijken, maar heel hard remmen!

Maar wat als een zwijn of hert plotseling oversteekt en je hebt niet de tijd om rustig gas te minderen? Stichting Safety Experience Centre raadt ontwijken streng af. "Ontwijken zorgt alleen maar voor meer gevaar, veel ongelukken in het verkeer komen door het ontwijken van wild", vertelt Edwin Abbring namens de stichting. "De boom, de vangrail of zelfs een andere bestuurder is zo geraakt."

Wat moet je dan wel doen? "Probeer zo hard, maar gecontroleerd mogelijk te remmen. Kijk goed in de spiegel en hou je stuur recht", legt Abbring uit. "In de praktijk blijkt dat nog best lastig door gebrek aan tijd. Maar als het je gelukt is, wacht dan altijd nog even of er niet nog een dier aankomt, ze zijn vaak niet alleen namelijk."

'Lukt dat niet? Dan moet je het aanrijden'

Als het dus niet mogelijk is om te remmen moet je volgens Abbring, hoe stom dat ook klinkt, het dier aanrijden. "Anders breng je jezelf en misschien wel anderen in gevaar," waarschuwt hij. Als je het dier hebt aangereden gelden wel een aantal regels. 

"Bel altijd 112 of 0900-8844 als je een dier hebt aangereden, anders ben je strafbaar", zegt Gijs van Ardennen. Zij krijgen een melding wanneer er wordt gebeld over een aangereden dier. "Onze vrijwilligers moeten binnen een half uur ter plaatse zijn."

Snelheid verminderen

Er wordt gevraagd om bij het dier te blijven tot de hulpdiensten er zijn. "Maar vaak zijn de mensen al weggegaan en hebben ze het dier voor ons achtergelaten. Als het dier niet dood is, moeten we bij aankomst beoordelen wat er moet gebeuren. Als hij een gebroken poot heeft of inwendige verwondingen moeten we er voor kiezen om het beestje uit zijn lijden te verlossen, die plicht hebben we volgens de wet", vertelt Van Ardennen. 

Om aanrijdingen helemaal te voorkomen is het advies simpel: verminder je snelheid als het schemert. Zo heb je simpelweg langer de tijd om het dier waar te nemen en te remmen. 

Hoe komt het dat er ineens zoveel zwijnen worden aangereden?

 De Veluwe tellen te veel zwijnen op het moment, het voedsel wordt schaars en dus moeten de zwijnen op pad om op zoek te gaan naar eten. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.