EditieNL

Verkeerslicht veel te kort op oranje: doorrijden of remmen?

26 oktober 2017 11:55 Aangepast: 27 oktober 2017 09:55
Archieffoto. Beeld © iStock

Een verkeerslicht dat maar drie seconden op oranje staat. In Zeeland rijden mensen al gauw door rood door de korte tijd dat het licht daar op oranje staat. Zou een langere 'geeltijd' helpen om gevaarlijke situaties zoals deze te voorkomen?

Op de N62 bij 's Heerenhoek waar drie wegen elkaar kruisen, is het bijna onmogelijk om niet door rood te rijden als het stoplicht op oranje springt. Wanneer het verkeerslicht aan de andere kant op groen springt, rijden veel automobilisten bij de kruisende weg nog steeds door. En dat zorgt voor gevaarlijke situaties. 

Voor de duidelijkheid: "Als een stoplicht op oranje springt geldt de regel: 'stoppen als het nog kan'", legt Hillie Talens van verkeerorganisatie CROW uit. "Als je niet meer kunt stoppen dan mag je doorrijden, maar het is niet de bedoeling om extra gas te geven." 

Twee types

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zijn er twee types automobilisten. "Eentje die zich aan de regels houdt en bij oranje al aanstalten maakt om te stoppen. En de andere groep, waar ik zelf ook toe behoor, geeft juist extra gas", vertelt Tertoolen. 

De dorpsraad in Zeeland hoopt dat de gemeente de geeltijd van het verkeerslicht bij 's Heerenhoek wil oprekken, om zo ongelukken te voorkomen. Volgens de verkeerspsycholoog heeft dat vrijwel geen effect. "Als je de geeltijd oprekt wordt het idee van 'ik kan deze nog wel even pakken' meer gestimuleerd. Juist omdat het langer duurt voordat het stoplicht echt op rood springt." 

De provincie Zeeland, die verantwoordelijk is voor de stoplichten bij 's Heerenhoek, heeft aangegeven dat de stoplichten daar in 2018 verdwijnen. De verkeerslichttijden worden daarom tot die tijd niet meer aangepast.

Hoe lang staat een verkeerslicht op oranje?

De geeltijd wordt bepaald door de wegbeheerder. Dat is Rijkswaterstaat op afritten van snelwegen, de provincie op N-wegen en de gemeente binnen de bebouwde kom. Landelijk is in overleg afgesproken bij welke snelheid een bepaalde duur van het gele licht hoort:

  • Op de rechtdoorgaande 50-kilometerwegen staat het licht 3,5 seconden op oranje.
  • Op een weg waar je 60 kilometer per uur mag, is dat 4 seconden.
  • Op wegen waar de maximumsnelheid 80 kilometer per uur is is je remweg langer en staat het oranje licht op 5 seconden.

Bron: CROW

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore