EditieNL

Mohamed maakt lied tegen schelden met 'kanker': 'Het is normaal, maar wel kwetsend'

26 oktober 2017 09:00 Aangepast: 26 oktober 2017 14:45
Mohamed el Younech. Beeld © Facebook

Waarom zou je schelden met een ziekte die veel mensen pijn doet? Mohamed el Younech uit Heemskerk is klaar met 'kanker' als scheldwoord en maakte een lied om anderen te overtuigen het woord, net als hij, niet meer te misbruiken.

Zelf heeft hij ook vaker 'kanker' als scheldwoord gebruikt, geeft hij toe tegenover NH. Maar na een ontmoeting met een oudere vrouw uit de buurt besefte hij welke impact het scheldwoord kanker heeft. Ze vertelde hem dat ze Mohamed en zijn vrienden het woord 'kanker' vaak hoorde gebruiken, en dat ze het zelf ook had gehad.

Heel normaal geworden

Dat kwam hard aan bij Mohamed. "Dat had ik niet moeten zeggen, ik schaamde me kapot", zegt hij. Hij besloot zijn schuldgevoel om te zetten in een lied, onder zijn artiestennaam ChebMoo. In de clip, die al 25.000 keer bekeken is, is een vrouw met kanker te zien die zich klaar maakt voor een nieuwe dag. 'Elke dag vragen om genezing, maar de kans is minimaal op overleving. Waarom zou je iemand willen kwetsen met een woord?',  zingt Mohamed.

Nu wil hij zijn lied gebruiken om andere jongeren wakker te schudden. "Het is voor jongeren, maar ook voor veel ouderen, heel normaal geworden om het gebruiken. Maar als scheldwoord kan het kwetsend overkomen", zegt hij. "Als ik het iemand op straat hoor zeggen laat ik mijn video zien."

Meest gebruikte scheldwoord

'Kanker' is het meest gebruikte scheldwoord in ons land, zegt de Bond tegen Vloeken. Vooral jongeren schelden er graag mee, en hebben vaak niet door hoe heftig het woord eigenlijk is. "Ze weten wel dat kanker een heftige ziekte is, maar voor hen is het een inhoudsloos woord", zegt Sjors van de Kraan van de Bond tegen Editie NL. "Als ze naar de bioscoop zijn geweest, dan hebben ze een 'kankergoeie' film gezien. Dan wordt het ineens iets positiefs. Dat is een hele vreemde combinatie."

Volgens Van de Kraan kan 'kanker' als scheldwoord alleen worden uitgeroeid als mensen er met elkaar over in gesprek gaan. "Een hele groep op straat aanspreken werkt meestal averechts, ze laten zich niet corrigeren. Het is effectiever als je het een-op-een doet", besluit hij.

Foto's van zoontje

Dat is precies wat Nicole Boelen uit Zwolle deed, vertelde ze eerder aan RTL Nieuws. Ze liet een groepje jongeren die constant met 'kanker' schold, foto's zien van haar toen 4-jarige zoontje Aaron, genomen na de chemokuur die hij wegens zijn acute vorm van leukemie kreeg.

"Ik wilde ze niet de les lezen. Of de jongens met een wijzende vinger op hun taalgedrag aanspreken. Maar ik vond wel dat ik er wat van moest zeggen. Ik moest het even kwijt", zegt ze. "Ik hoop dat ik ze een beetje bewustwording heb meegegeven. Dat is al heel wat."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`