Een pil die honger tegen gaat en een maagverkleining bij mensen met overgewicht overbodig maakt, die moet er komen. Veel mensen reageren enthousiast op het nieuws dat deze pil misschien op de markt komt. Maar is hij wel zo ideaal als het lijkt?
De pil is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Amgen en zou het wondermiddel tegen overgewicht zijn. Volgens de onderzoekers, die de pil tot nu toe alleen testten op dieren, zorgt het stofje 'GDF15' voor minder eetlust, betere cholesterolwaarden en een lage insulinespiegel.
Het is nog niet zeker of deze pil op de markt komt, maar veel mensen reageren enthousiast op het nieuws. Ik zou die pil wel slikken hoor", schrijft Trijnie van Belzen op de Facebookpagina van Editie NL. "Momenteel doe ik niks anders dan crashdiëten, waarna je toch weer in je oude eetpatroon terecht komt". Ook Brigitte Haverhoek is enthousiast. "Ik zou hem gelijk proberen want een operatie met een bypass lijkt me ook niets."
Hongergevoel blijft
Suzanne Baas zou de pil ook maar wat graag proberen. De extra kilo's van haar laatste zwangerschap, nu dertien jaar geleden, gaan er maar niet af. "Ik heb allerlei diëten geprobeerd, maar het hongergevoel krijg ik maar niet weg", vertelt ze aan EditieNL. "Als ik in de ochtend van mijn dieet twee boterhammen met kaas mocht eten, kon ik het toch niet laten om er chocopasta op te smeren."
De obesitaspil zou wel eens de uitkomst kunnen zijn, denkt Suzanne. "Ik kan ook een maagverkleining nemen, maar dat vind ik te heftig. En als er dan een pil is die je honger wegneemt, waarom zou je die dan niet proberen?"
Bijwerkingen in het brein
Het lijkt een simpele oplossing voor de vele mensen met overgewicht. Maar Liesbeth van Rossum van het Centrum Gezond Gewicht in het Erasmus MC waarschuwt dat de pil meer doet dan alleen honger wegnemen. "Bij medicijnen die inwerken op het brein kun je ook bijwerkingen in het brein krijgen", vertelt ze. "We hebben bij eerdere obesitasmedicatie gezien dat er ernstige bijwerkingen kunnen optreden, zoals depressie en stemmingsstoornissen."
Hoe de pil precies op mensen werkt moet nog blijken, tot nu toe is het medicijn alleen op dieren getest. Van Rossum raadt geïnteresseerden aan de pil alleen als extra hulpmiddel te zien, niet als redding. "Het belangrijkste is een gezonde leefstijl, je moet eerst sporten en gezond eten. Als dat werkt kan je de pil er eventueel bij nemen."
Bekijk hier het item
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.
Meer op rtlnieuws.nl: