Ga naar de inhoud
#MeToo

'De schaamte is groter: je laat je als man toch niet misbruiken?'

Rinke Oost is als kind misbruikt. Beeld © Rinke Oost

Met de hashtag #MeToo delen vrouwen én mannen verhalen over ervaringen met seksueel misbruik. Jelle Brandt Corstius voegde zich aan dat rijtje toe. Hoe zit het met het taboe bij mannen? Hebben die #MeToo ook nodig?

Rinke Oost (49) is als kind misbruikt door zijn neven. "Ik denk dat er zeker behoefte is aan #MeToo voor mannen." Rinke is vicevoorzitter van de PJ Schouten Stichting. Die stichting staat mannen bij die in hun kindertijd te maken hebben gehad met seksueel misbruik. 

Structureel misbruikt

Hij is dus zelf ook slachtoffer. Zijn verhaal heeft hij alleen verteld aan mensen in zijn directe omgeving. In navolging van Brandt Corstius stapt hij nu uit de schaduw.

"Ik was tussen de 8 en 10 jaar en werd door twee neven misbruikt. Zij waren toen nog niet volwassen. Het begon één keer en werd structureel." Het duurde lang voordat hij in de gaten had dat het om misbruik ging. "Je voelt aan alles dat je je mond erover moet houden." 

'Schaamte is groter'

Een taboe heerst er dus zeker, op misbruik in het algemeen en volgens Rinke in nog zwaardere mate bij misbruik van mannen. "De schaamte is groter. Je laat je als man toch niet misbruiken? Kom op!" Die gedachte drukt volgens hem op jongens en mannen die het meemaken. "Je wordt gesocialiseerd dat je geen slachtoffer bent, maar je mannetje moet staan: jij hoort te weten hoe het moet."

Van de zotte, vindt Rinke. "Wie moet zich nou schamen? Ik toch niet? De dader moet zich toch de ogen uit zijn kop schamen dat hij aan een jongen van 10 jaar zat?"

'Wat was ik, wie was ik?'

Ook staat je eigen seksuele identiteit ineens onder druk. "Je vraagt je bijvoorbeeld af of je homoseksueel bent, omdat je toch een stijve piemel krijgt bijvoorbeeld." Ook bij Rinke was dat een probleem: "Ik heb lang niet geweten wat ik was, wie ik ben, wie ik was."

Inmiddels is hij 25 jaar getrouwd, met een vrouw, en heeft kinderen. "Maar dat was niet zonder vallen en opstaan." Volgens Rinke heeft hij geluk gehad dat hij tegen iemand aan is gelopen die kan uitleggen wat er met hem was gebeurd. "Het is een zoektocht. Je komt bij mensen die het echt niet begrijpen. De hulpverlening doet ook maar wat, die hebben geen antwoord."

Neven geconfronteerd

Rinke vond dus de juiste persoon, in zijn pastoor. "Ik heb 15 jaar geleden hulp gezocht, toen liep ik er al 20 jaar mee rond. Daarna was ik 14 dagen van de leg, er vielen ineens zoveel puzzelstukjes op hun plek." 

Hij confronteerde zijn neven, die ontkenden het. Dat hebben daders volgens Rinke met elkaar gemeen: ontkenning. Hij heeft geen spijt van de confrontatie - het moet zelfs volgens hem. "Maar mij heeft het niet veel opgeleverd."

'Driedubbel taboe'

Lou Repetur is expert seksueel geweld bij Movisie. Volgens haar is er een driedubbel taboe op seksueel misbruik bij mannen: "Dat het überhaupt gebeurt, zit in de taboesfeer. Daarnaast gaat het vaak om mannen met mannen en raakt het slachtoffer seksueel in de war: ben ik homoseksueel? Ook dat is nog een taboe. Het derde taboe is dat voor mannen het vooroordeel bestaat dat zij het sterke geslacht zijn. 'Je laat dit toch niet gebeuren!'."  

"Jelle Brandt Corstius verdient een medaille voor zijn moed", zegt Repetur. Toch vindt ze dat #MeToo niet moet worden overgenomen door de mannen, maar mede voor hen moet gelden. "Vrouwen zijn nog steeds vaker slachtoffer. #MeToo moet gaan over seksuele intimidatie of geweld, bij vrouwen én mannen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: