EditieNL

Meeste ruzies in huis gaan om rommel

24 oktober 2017 13:45 Aangepast: 24 oktober 2017 15:00
Beeld © Getty Images

Maken jij en je partner vaak ruzie over rommel in huis? Dan ben je niet de enige! Uit een onderzoek van Ikea blijkt namelijk dat 43 procent van de ruzies in Nederlandse huishoudens hierover gaan. Dat komt vooral omdat we het er niet over eens zijn wat nou eigenlijk rommel is.

Voor de een is de vaat opgeruimd als het in de gootsteen staat, voor de ander pas als het is afgespoeld en in de vaatwasser is gezet. Dat kan dus tot irritaties leiden. Ikea heeft onderzoek gedaan in 22 landen, waaronder Nederland, en daarbij 22.400 mensen ondervraagd over het (samen)leven in huis.  

Rondslingerende rommel

Belangrijkste conclusie uit het onderzoek: wereldwijd gaan 49 procent van de ruzies over rondslingerende rommel. In Nederland is dat 43 procent. Daarmee doen wij het relatief goed. In de Filipijnen wordt de meeste ruzie over rommel gemaakt (62 procent) en in Denemarken het minst (34 procent). 

Een ander opvallend resultaat is dat 32 procent van de ondervraagden toegeeft weleens spullen van een ander te hebben weggegooid, zonder die ander daarvan op de hoogte te brengen. Vooral in Aziatische landen gebeurt dat veel. In Nederland maakte 13 procent van de ondervraagden zich er schuldig aan. 

Intrekken bij je partner

Daarnaast kan intrekken bij je partner ervoor zorgen dat je je niet echt thuis voelt en moeilijk om eigen ruimte kan vragen. 40 procent van de Nederlandse respondenten zegt dat lastig te vinden. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`