EditieNL

Driekwart van studenten is uitgeput: 'Aan alle kanten werd aan me getrokken'

20 oktober 2017 17:46 Aangepast: 21 oktober 2017 09:18
Esther Baar raakte emotioneel uitgeput tijdens haar studie.

Drie op de vier studenten is emotioneel uitgeput. Ze voelen zich moe door het studeren en hebben daardoor weinig energie. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De bond wil dat dit groeiende probleem beter wordt herkend en aangepakt.

Student Esther Baar werkte zich naar eigen zeggen drie jaar lang in de rondte. In 2016 haalde ze in die korte tijd haar bachelor, maar raakte ook emotioneel uitgeput. 

Geen beginnen aan

"Aan alle kanten werd er aan me getrokken", vertelt ze. "Ik moest afstuderen en wilde dat doen met goede cijfers. Maar ik moest ook stage lopen, misschien wel in het buitenland. Dan had ik nog baantjes en moest ik mijn collegegeld netjes betalen. Bovendien heb ik er ook een studievereniging bijgedaan. Er was echt geen beginnen aan" 

De focus lag bij Esther alleen nog maar op deadlines en niet op de inhoud. "Dan ben je niet echt meer bezig om jezelf te ontwikkelen en dat is niet goed."

Burn-out

Meer dan 74 procent van de studenten zegt dat hij vaak of heel vaak emotioneel uitgeput is. Bovendien heeft een op de drie studenten volgens het onderzoek een verhoogde kans op een burn-out.

Volgens Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) moet er meer aandacht worden besteed aan het voorkomen van emotionele uitputting. "We moeten op hogescholen en universiteiten leren hoe je stress en burn-outs kunt herkennen", zegt Sewbaransingh.

Tekst gaat verder onder foto

Miniatuurvoorbeeld

​Grenzen

"Het zou helpen om de werkdruk te verspreiden", gaat de LSVb-voorzitter verder. Zo vindt hij bijvoorbeeld dat de tentamenweek beter kan verdwijnen. "Alle tentamens in dezelfde week plannen, dat is een soort trechter. Het is veel te druk."

Esther voelt zich inmiddels een stuk beter. "Ik doen nu een master. Dat is hard werken, maar het is wel leuker. Ik heb hier echt voor gekozen. Dat is anders, want ik ken m'n grenzen nu wat beter omdat ik ouder ben."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore