EditieNL

Politie vindt 16 verwaarloosde paarden bij eigenaresse die eerder in de fout is gegaan

20 oktober 2017 15:56 Aangepast: 20 oktober 2017 16:43
Beeld © Politie Enschede

De politie in Enschede kreeg woensdag een melding van een paard dat gewond in het weiland lag. De Inspectiedienst Dierenbescherming ging mee, omdat er van dat adres al eerder melding was gedaan van verwaarlozing. Hoe kan het zijn dat zo iemand nog steeds dieren heeft?

In het weiland troffen ze naast de gewonde pony ook nog 15 andere paarden en pony's aan die ernstig verwaarloosd waren. "Veel dieren waren sterk vermagerd, hun hoeven bleken slecht verzorgd en daarnaast hadden de dieren niets te eten en te drinken", schrijft politie Enschede op Facebook. "Er werd daarom onmiddellijk gezorgd voor hooi en water, waar gelijk gretig van werd gegeten en gedronken."

Tekst gaat verder onder foto

De 16 paarden zijn in beslag genomen en overgebracht naar een andere locatie. "Daar zullen de beestjes goed verzorgd worden zodat ze weer kunnen aansteken", schrijft de politie. Het gewonde paard heeft het niet gered. Ze hebben hem door zijn verwondingen in moeten laten slapen. De 42-jarige eigenaresse is aangehouden, en er wordt een proces-verbaal tegen haar opgemaakt. 

Eerdere meldingen

Er waren al eerder meldingen gemaakt dat de vrouw haar dieren slecht zou verzorgen, dus is het de vraag hoe het kan dat ze nog steeds paarden had. "De reden dat we niet zomaar meteen dieren weghalen bij een eigenaar is omdat het vaak gewoon niet perse beter is voor het dier", vertelt Niels Dorland van de Dierenbescherming aan Editie NL.

"In het belang van het dier is het in veel gevallen beter om de situatie ter plekke te herstellen", zegt hij. "Als ze worden meegenomen uit een voor hun vertrouwde omgeving, levert dat soms nog meer spanning en stress op. En waar ze dan terecht komen, is ook niet altijd beter. Misschien worden ze wel opgekocht en doorverkocht aan slagers."

Eerst afspraken, dan pas sancties

En in beslag nemen kan ook niet zomaar. "Wij kunnen diereneigenaren regels en afspraken kunnen opleggen waar ze zich aan moeten houden. Doen ze dat niet? Dan gaan we over op sancties, zoals een strafrechtelijke vervolging", vertelt Dorland. 

Of ze die regels en afspraken naleven, wordt streng gecontroleerd door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). "We spreken bijvoorbeeld af dat de eigenaar één week krijgt om zaken op orde te stellen, dus de eigenaar moet met de dieren naar de dierenarts zijn geweest, de hokken moeten schoongemaakt worden, er moet voldoende eten en drinken zijn. En als dat dan niet is gebeurd, dan volgt die strafrechtelijke vervolging." 

Onverwachte controle

En na die week zijn ze nog niet van de LID af. "Als een inspecteur weet dat een bepaald adres al eens de fout in is gegaan, is het een kleine moeite om af en toe even polshoogte te nemen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore