EditieNL

Jongeren starten kookgroep voor eenzame ouderen: 'Mensen leven helemaal op'

18 oktober 2017 12:21 Aangepast: 18 oktober 2017 13:33
Opa's en oma koken met biologische groenten.

De net afgestudeerde studenten Robert Croese (25) en Max Kranendijk (25) zijn een speciale kookclub gestart voor eenzame ouderen: Oma's Soep. "Tijdens het koken zie je de prachtigste dingen ontstaan."

Het idee voor de kookgroep ontstond een jaartje geleden. Zoals het net afgestudeerde studenten betaamt: in de kroeg. Max: "Ik vertelde mijn vrienden over mijn oma die in Maastricht woont. Dat ze heerlijke soepen kan maken maar dat ze sinds het overlijden van mijn opa best wel eenzaam was geworden." 

Het verhaal bracht Max en zijn goede vriend Robert op een idee. "We wilden graag iets doen voor eenzame ouderen. Veel oudere mensen zijn dol op koken, dus het idee van de kookclub was vrij snel geboren."

Eerste keer

Een half jaar geleden organiseerden de twee vrienden, met overgebleven groenten uit de supermarkt, voor het eerst een kookclub. In een buurthuis in Amsterdam-Oost. Het was zo'n succes, het smaakte naar meer.

Het afgelopen jaar heeft het tweetal heel Amsterdam doorgecrosst om met eenzame ouderen te koken en te eten.  "Van buurthuizen in volksbuurten tot sjieke huizen in Amsterdam Zuid. We komen overal om met de ouderen te koken. Hierbij is het belangrijkste om ouderen duurzame relaties te laten opbouwen en een gevoel van voldoening te geven."

Tekst gaat verder onder de foto
Miniatuurvoorbeeld

Dementie

Vandaag gaat Max koken met dementerende ouderen in een ontmoetingscentrum in Noord. "Sommige mensen kunnen alleen maar een beetje prei snijden, anderen kunnen heel goed koken. Maar dat maakt niet uit. Ze komen uit hun isolement en hebben contact. Van het samen koken en eten leven de ouderen zichtbaar op."

De overgebleven soep wordt bewaard en sinds deze week verkocht. Daarvoor hebben de studenten een winkel gehuurd aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Op die manier proberen de studenten geld te verdienen. De soepen wisselen dagelijks en zijn vanaf 3,15 euro te koop.

"Ervan rondkomen lukt nog niet. Volgende maand hopen we voor de eerste keer een beetje salaris binnen te krijgen. Dat zou mooi zijn, want we willen graag doorgaan met dit project."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`