EditieNL

Tientallen katten verdronken in Hoornse grachten: 'Hopelijk is dit de oplossing'

17 oktober 2017 14:45 Aangepast: 17 oktober 2017 15:32
De eilandjes aan een gracht in Amsterdam Beeld © Irma van der Lubbe

Er zijn al veel katten verdronken in de grachten in Hoorn, en dat gaat nu al jaren zo. Daarom besloten katteneigenaren in de binnenstad hun krachten te bundelen voor een oplossing. "Als de kat eenmaal in de gracht ligt, heeft het beestje geen schijn van kans daar nog uit te komen."

"Ze kunnen goed klimmen, maar een stenen wand van een meter hoog maakt ze echt kansloos", vertelt Irma van der Lubbe aan Editie NL. In december is haar kat verdronken in de Hoornse gracht. Ze schreef hierover op Facebook en merkte al snel dat haar kat niet de enige was.

Beschermd stadsgezicht

"Mijn buurvrouw is ook al twee katten verloren doordat ze verdronken zijn in de gracht. En een buurvrouw om de hoek zelfs al drie katten. Het moet gewoon niet meer kunnen gebeuren", zegt Irma. Roy Drommel van GroenLinks in Hoorn adviseerde Irma via Facebook om een plan te maken en hiermee naar de gemeente te stappen. 

In een andere wijk in Hoorn hebben ze al een oplossing bedacht, daar speelde het probleem namelijk ook al. "Ze hebben touwen aan de kades gehangen, zodat de katten er zelf uit kunnen klimmen. Dit leek me dus voor de binnenstad ook een goed idee, maar dat is niet toegestaan vanwege een beschermd stadsgezicht."

Drijvende eilandjes

Daarom bedachten Irma en haar buurtbewoners met behulp van de organisatie 'Kat uit de Gracht' een ander plan. "We zijn nu bezig met het realiseren van drijvende eilandjes. Een soort houten geraamtes, met worteldoek waar plantjes uit groeien en waar katten makkelijk op kunnen klimmen als ze in het water belanden. Deze eilandjes zijn niet alleen goed tegen verdrinking van katten, maar ook voor broedende eenden."

Tekst gaat door onder foto 
Miniatuurvoorbeeld

Deze eilandjes liggen al op meerdere plekken in Nederland, waar ze hun werk goed doen. Om te kijken of het in Hoorn ook zijn vruchten af werpt, beginnen ze eerst met een pilot. De geraamtes worden gemaakt door een bouwbedrijf. "En daarnaast heeft het Clusius College er een project een toegewijd, waarbij de studenten meedenken over de realisatie van het plan", vertelt Irma. 

Goede hoop

Irma heeft het plan net opgestuurd naar de gemeente. "Ik heb goede hoop en kan niet wachten tot het plan door de hele stad uitgerold kan worden. Ik heb nu zelf een nieuwe kat, die net naar buiten mag, dus kom maar op met de eilandjes!"

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`