EditieNL

Coming out day in Drenthe: 'Ik kende niemand in mijn dorp die ook homo was'

11 oktober 2017 15:08 Aangepast: 12 oktober 2017 08:59
Mario Luchjenbroers.

Het is vandaag internationale Coming Out Day, de dag die aandacht vraagt voor LHBT'ers die uit de kast komen. Regenboogprovincie Drenthe wil niet alleen de lhbt'ers, maar juist ook hun omgeving te bereiken. Want die is heel belangrijk bij het uit de kast komen, weet ook Mario (25).

Voor Mario Luchjenbroers is zijn coming out alweer zeven jaar geleden. Hij komt uit het Drenthse Klazienaveen en kan zich nog goed herinneren hoe hij uit de kast kwam als homoseksueel. "Ik heb het beetje bij beetje aan iedereen verteld, aan mijn ouders en aan vrienden", vertelt hij aan Editie NL.

Gelukkig verliep zijn coming out goed. Hij kreeg geen nare reacties en kon het zonder problemen aan familie en vrienden vertellen. Toch was het wel even spannend. "Ik had wel meer weerstand verwacht en ik vond het dus wel eng, ik kende daar namelijk niemand die homo was. Ik kom uit een boerendorp waar iedereen toch wel erg nuchter en stug is. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, is het motto hier." 

Ook hetero's verantwoordelijk

Volgens statenlid Henk Nijmeijer, initiatiefnemer van de regenboogprovincie Drenthe, is het in zijn provincie niet per se moeilijker om uit de kast te komen. Wel ziet hij dat er nog veel onwetendheid is, en dat mensen het lastig vinden erover te praten wanneer een kind of klasgenoot uit de kast komt. Zo blijkt uit onderzoek dat de helft van de Drenthse lhbt'ers wel eens te maken krijgt met discriminatie.

Artikel gaat verder na de foto.

Miniatuurvoorbeeld

De regenboogvlag wordt gehesen in Drenthe. Foto: Editie NL

"Je omgeving is allesbepalend voor de manier hoe je uit de kast komt, dus ik wil juist de heterogemeenschap aanspreken op hun verantwoordelijkheid", zegt hij. "Want wat zou jij doen als je dochter morgen vertelt dat ze liever een jongen wil zijn? Wat als je zoon vertelt dat hij op jongens valt? Coming Out Day gaat niet alleen over homo-emancipatie, maar over sociale acceptatie om die veilige omgeving te creëren voor iedereen die uit de kast komt."

We zijn er nog niet

Voor Mario heeft Coming Out Day weinig zin, want "iedereen komt toch uit de kast op het moment dat hij of zij dat wilt". Wel is hij blij dat er in zijn provincie extra aandacht is voor de rol van de omgeving. "Vorig jaar kreeg ik klappen na een avondje uit in Coevorden. Ik was daarna bang, maar het heeft me ook positief veranderd. Ik ben meer waarde gaan hechten aan de homozaak en aan dingen als de Gay Pride. Ook omdat ik besefte dat het het waard is om voor te vechten en we er echt nog niet zijn."

Bekijk hier de reportage.

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore