Ga naar de inhoud
EditieNL

Politie laat burger meespeuren met levensechte game-apps: 'Een heel eng idee'

Vrijwilligers helpen mee bij de zoektocht naar Anne Faber. Beeld © anp

De politie lanceert binnenkort verschillende apps waarmee burgers in de vorm van een 'telefoonspelletje' actief mee kunnen zoeken naar gestolen auto's, vermiste personen of criminelen. Met punten en prijzen wordt het speuren een echt spel.

Sinds de 25-jarige Anne Faber eind september als vermist is opgegeven, hebben honderden mensen zich aangemeld om vrijwillig mee te helpen zoeken. Ook kreeg de politie duizenden tips binnen over haar verdwijning. Alle hulp is welkom, maar vanwege de grote hoeveelheid kan de politie het in dit soort zaken vaak niet allemaal even snel verwerken of goed coördineren. 

Fanatieke club mensen

Om de hulp van burgers beter te kunnen benutten is de politie bezig met de ontwikkeling van tenminste drie verschillende apps. Bruikbare tips of spelresultaten worden beloond met punten of prijzen.

Volgens Sven Brinkhoff, strafprocesdeskundige aan de Universiteit in Nijmegen, zou je door de apps een hele 'fanatieke club mensen' kunnen krijgen. "Aan de ene kant is het bijna lachwekkend, maar het is bloedserieus", zegt Brinkhoff. "Kliklijnen, elkaar in de gaten houden, wil je zo'n samenleving?" Volgens hem zitten er bovendien risico's aan verbonden die niet onderschat moeten worden. "Wat als een burger direct wordt geconfronteerd met een crimineel?" 

Leuk, maar niet wenselijk

Bas Filippini van Privacy First noemt het hele idee 'een heel eng verhaal'. "Dit kan niet de bedoeling zijn", zegt Filippini. Volgens hem is er niet goed nagedacht over de mogelijke consequenties voor de privacy. De foto's of gegevens van misschien wel onschuldige mensen worden op deze manier namelijk ook verzameld. Wat daar vervolgens mee gebeurt is volgens Fillipini helemaal niet goed onderzocht. "Zo'n app is leuk, maar niet wenselijk." 

Toch vindt Brinkhoff het aan de andere kant wel een begrijpelijke actie van de politie. "Ze hebben capaciteitsgebrek, dus het is logisch dat je hulp inschakelt van burgers." 

Drie verschillende apps

App 1: Automon - opsporen van gestolen auto's
Wanneer je een foto van een kenteken maakt wordt deze automatisch door de database van gestolen auto's gehaald. Als het gefotografeerde kenteken inderdaad van een gestolen auto is, krijgt de politie de locatie door en wordt er een sleepwagen op afgestuurd. Vervolgens krijg je als appgebruiker punten voor de getraceerde wagen. 
Status van app: proef-lancering in januari. 

App 2: Samen Zoeken - helpen zoeken bij vermissingen
Steeds vaker melden vrijwilligers zich aan om mee te zoeken naar vermiste personen. Met de app wordt goed in kaart gebracht waar vrijwilligers al hebben gezocht, zodat zoekgebieden beter kunnen worden afgekaderd. App-gebruikers kunnen ook foto's van gevonden sporen doorsturen naar de politie. Bruikbare tips worden beloond met punten en zelfs prijzen. 
Status van app: in ontwikkeling.

App 3: Verhoren - Zelf getuigen verhoren bij een inbraak
Omdat de politie vaak geen tijd heeft om alles en iedereen te ondervragen kun je door middel van deze app leren hoe je zelf mogelijke getuigen vragen kunt stellen. Vervolgens kun je als slachtoffer van een inbraak de deuren langs om buurtbewoners te ondervragen. Ook kan er een videogesprek worden gestart met de politie. 
Status van app: in ontwikkeling.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: