EditieNL

Huwelijk demente moeder ongeldig verklaard: 'Maar we zijn er nog echt niet'

05 oktober 2017 17:54 Aangepast: 08 oktober 2017 09:35
Christina Soeters tussen haar dochters Margita (L) en Colinda (R) Beeld © Privéfoto

Het huwelijk tussen de demente Christina Soeters (75) en haar 16 jaar jongere echtgenoot Andre S. is terecht nietig verklaard door de rechtbank, oordeelde het gerechtshof Den Bosch. Vorig jaar verklaarde de rechter het huwelijk al ongeldig, maar Andre S. besloot in hoger beroep te gaan.

Het getrouwde stel leerde elkaar in 2011 via een contactadvertentie kennen, twee weken later woonden ze al samen. Pas in 2015 werd vastgesteld dat Soeters al langere tijd last had van de gevolgen van dementie. 

Isolatie van buitenwereld

Kort na een ziekenhuisopname in 2015 werd mevrouw Soeters geïsoleerd van contact met de buitenwereld. Hulpverlening kon niet in contact komen met de vrouw, net als haar dochters. In die periode is mevrouw Soeters in gemeenschap van goederen getrouwd met André S.

De dochters van de bejaarde vrouw verzochten de rechter het huwelijk ongeldig te verklaren. Hun dementerende moeder was volgens de dochters niet in staat de gevolgen van het huwelijk te begrijpen, vanwege haar ziekte. De rechter verklaarde inderdaad dat mevrouw Soeters wilsonbekwaam was tijdens het jawoord. Ook werd duidelijk dat er een nieuw testament was opgesteld, waarin beide dochters waren onterfd. André S. werd enig erfgenaam.

Tot 5 januari wettelijk getrouwd

Andre S. is na de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan. Het hof heeft donderdag de uitspraak van de rechter bevestigd. Het huwelijk is ongeldig. Daarnaast is ook geoordeeld dat Andre S. 'niet ter goeder trouw gehandeld' heeft, dus dat hij het huwelijk instapte met kwade bedoelingen. 

"Maar daar is het helaas nog niet mee opgelost", vertelt de advocaat van de dochters, Michelle Jongenelen. "Het is natuurlijk een stap in de goede richting, maar we zijn er echt nog niet. Andre S. heeft tot 5 januari om in cassatie te gaan, tot die tijd zijn zij wettelijk gezien nog getrouwd."

Enige erfgenaam

En het kan een probleem worden als mevrouw Soeters voor die tijd overlijdt. "Het gaat geestelijk en lichamelijk erg slecht met mevrouw Soeters. Door het huwelijk en de wijziging in het testament is Andre S. nu enige erfgenaam", legt de advocate uit. 

"We doen er alles aan om Andre S. buiten spel te zetten, het testament is de volgende stap."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore