EditieNL

Breakdancer Toby (17) wil naar Olympische Jeugdspelen: 'Als ik dans zijn de zenuwen weg'

05 oktober 2017 14:44 Aangepast: 06 oktober 2017 08:51
Toby Tanate op de dansvloer.

Wat begon als een tijdverdrijf op de Amerikaanse straten is nu een olympische sport: breakdancen. De 17-jarige Toby Tanate is hard aan het trainen voor de laatste kwalificaties voor de Jeugdspelen, volgend jaar in Buenos Aires. Daar zal breakdancen voor het eerst een officieel onderdeel zijn.

"Ik dans al vanaf mijn vierde, dus nu al 13 jaar", vertelt Toby. Waar andere kinderen op voetbal of hockey gingen, werkte hij liever aan zijn moves op de dansvloer. "Mijn vader is ook breakdancer geweest, die bracht me ermee in aanraking. Hij zette muziek aan en spoorde me aan mee te dansen." 

Olympische Jeugdspelen

Eenmaal op les bij het Haags Hip Hop Centrum was het al snel duidelijk dat Toby talent had. Hij bleek zo goed dat hij in aanmerking komt voor kwalificatie voor het grootste sporttoneel ter wereld: de Olympische Spelen. Vanaf volgend jaar is breakdance voor het eerst een vast onderdeel van de Olympisch Jeugdspelen in Buenos Aires, daarna wordt er waarschijnlijk ook op de 'grote' Spelen gebreakdancet.

Tijdens de Jeugdspelen nemen kinderen tussen de 14 en de 18 het tegen elkaar op in zogenoemde battles, een strijd tussen twee breakdancers waarin het draait om het aftroeven van de ander. "Er wordt een willekeurig nummer opgezet, daar moet je je dans op aanpassen. Je traint voor een paar vaste moves die je dan in de run gooit, en de jury kiest uit wie de beste freestyle had", legt Toby uit. "Uiteindelijk word je beoordeeld op drie categorieën: techniek, originaliteit en muzikaliteit."

Maar daar moet Toby zich wel nog eerst voor kwalificeren. "Ik moet op 22 oktober eerst nog een kwalificatie dansen in Duitsland, de 20 beste daarvan mogen door naar een tweede ronde in Tokyo. En als ik daar doorheen kom mag ik naar Buenos Aires", zegt Toby. "Dat is wel heel groots; ik ben gewend in Nederland op te treden en nu wordt het ineens wereldwijd uitgezonden."

Bekend worden

Een aantal vrienden gaat eind deze maand mee naar Duitsland om Toby aan te moedigen, natuurlijk samen met zijn grootste fan, zijn vader. "Voordat ik begin ben ik vaak wel zenuwachtig, maar eenmaal op de vloer valt alles weg", besluit Toby.

Dat hij misschien de eerste Nederlander kan zijn met een gouden medaille voor breakdancen, is voor hem dan ook niet het belangrijkst. "Dat zou heel bijzonder zijn, maar een medaille is niet het belangrijkst zijn. Ik wil bekend worden met wat ik het liefst doe."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore