EditieNL

Urine vies? Juist nuttig! Hier kun je je plas voor gebruiken

04 oktober 2017 17:53 Aangepast: 04 oktober 2017 18:16
Beeld © iStock

De meeste mensen trekken hun plas gewoon door. Maar zo verdwijnen er ook een hoop bruikbare stoffen. Urine is namelijk een stuk minder vies en nutteloos dan je misschien zou denken.

De Technische Universiteit Delft ontwikkelde een techniek om belangrijke stoffen zoals stikstof en fosfaat uit urine te halen die anders gewoon zouden verdwijnen. Maar urine wordt al eeuwenlang gebruikt voor allerlei dingen. 

1. Duurzame medicijnen

Medicijnen worden voor een groot deel opgenomen in het lichaam, maar een ander deel plas je gewoon weer uit. Zonde, vindt Victorine de Graaf, directeur van het kenniscentrum Biobased Economy, want sommige medicijnen zijn erg kostbaar. Volgens haar kun je in de ochtendurine namelijk tot wel 50 procent van de medicijnen terugvinden en dat scheelt een hoop geld.

2. Kunstmest

In urine zit fosfaat en daar kun je goede kunstmest van maken. De urine van de mannentoiletten in de Heineken Music Hall wordt sinds vorig jaar bijvoorbeeld verzameld in een grote tank, die vervolgens naar Waternet Amsterdam wordt geleid. Daar wordt het omgezet in 'vloeibaar goud' voor planten en bloemen. 

3. Leren schoenen

Vroeger werd urine gebruikt om leer soepel te maken, vertelt schrijver Coen van de Kroon in zijn boek 'Urine'. Als er dan een flinke wandeling op het programma stond, werd er zelfs in leren schoenen geplast om zo blaren te voorkomen.

4. Kwaaltjes

Urine wordt al eeuwenlang gebruikt voor allerlei kwaaltjes. Zo zou het drinken van (warme) verse urine volgens de beroemde Engelse dokter Thomas Willis goed zijn voor keelontsteking. Ook bij wonden, verbrandingen of insectensteken zou urine de boel desinfecteren. 

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`