Ga naar de inhoud
EditieNL

Opvang laat kinderen buiten slapen in speciale hutjes

Een van de buitenslaapbedjes van Lutje Potje. Beeld © Lutje Potje

Frisse lucht is gezond voor ons. Dus waarom binnen slapen als het ook buiten kan? Zo denken steeds meer kinderopvangen met name Scandinavië en ook in Nederland. Ze laten de kinderen buiten in een speciale hutjes hun middagdutje doen. Hoe goed is dit echt voor een kind?

In Scandinavië is het al de normaalste zaak van de wereld. In Nederland gebeurt het ook al jaren, zoals bij kinderopvang het Merelhuis in Middelstum. "We laten de kinderen hun middagdutjes doen in speciale babyhuisjes, Lutje Potjes, die lijken een beetje op grote konijnenhokken", legt Merel Robbe van de kinderopvang uit. "We merken dat het goed werkt en daarnaast past het bij onze visie: we willen namelijk zoveel mogelijk buiten zijn met de kinderen." 

Tekst gaat verder onder foto 
Miniatuurvoorbeeld

Het hele jaar

Ook in de winter? "Eigenlijk het hele jaar. We laten ze buiten slapen tot een buitentemperatuur van -5 graden", vertelt Robbe. "Het kindje ligt dan in een skipak in een slaapzak met een schapenvacht en een kruik erbij." 

Door kou worden ze dus niet tegengehouden, ook niet door regen. "Het hokje is maar aan één kant open en die kant staat tegen het raam, ook zodat we ze constant in de gaten kunnen houden." Bij onweer en storm doen ze het niet. "Dan slapen ze gewoon binnen."

Kinderen slapen buiten langer

Kindjes vanaf 10/12 weken mogen al buiten slapen bij de kinderopvang. "Maar wel met goedkeuring van de ouders natuurlijk. De meeste ouders vinden het een goed idee, en ook de kinderen vinden het heerlijk. Ze slapen langer als ze buiten slapen", zegt Robbe.

Op de Facebookpagina van producent Lutje Potje wordt duidelijk dat veel kinderopvangen er gebruik van maken. Heutink, één van de grote leveranciers van de buitenslaapbedjes, constateert een 200 procent groei in de afgelopen twee jaar. Het is populair in Nederland dus.

'Zolang het kindje maar warm genoeg blijft'

Volgens slaapgeneeskundige Sigrid Pillen kan het buiten slapen geen kwaad. "Zolang het kindje maar warm genoeg blijft. Een optimale temperatuur om in te slapen is 16/18 graden. De balans van je binnen-lichaamstemperatuur en de lichaamstemperatuur aan de buitenkant is hierbij heel belangrijk."

Buiten lopen kinderenjuist minder kans op een infectie dan binnen. "Juist binnen is de kans op een infectie groter. Daar steken ze elkaar makkelijker aan."

Ook tocht zou geen probleem moeten zijn. "Tocht maakt je niet ziek, je koelt alleen sneller af door luchtbeweging. Dus zolang de kinderen goed warm gehouden worden, zie ik er het kwaad niet van in."

Groningse traditie

Het buitenslaaphuisje is een Gronings gebruiksvoorwerp, dat voor het eerst werd gebruikt in de jaren 30. Een Groningse huisarts, meneer Posthumus, vond dat baby's meer buiten moesten zijn. Samen met een timmerman ontwierp hij dit hok voor zuigelingen. In Groningen wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van de buitenslaaphuisjes. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.