EditieNL

Einde der tijden op 23 september? 'We verwachten een opname van alle gelovigen'

23 september 2017 06:00 Aangepast: 25 september 2017 09:29
Jan en Hannie Beeld © Editie NL

Dit weekend staat er iets heel bijzonders te gebeuren. Tenminste, volgens de Amerikaanse numeroloog David Meade. Volgens hem begint vandaag het einde der tijden. Ook Jan en Hannie zijn ervan overtuigd dat ze door god worden gehaald en bereiden zichzelf en hun kinderen daar op voor.

De aarde zal niet volledig vergaan, maar de wereld zal niet meer hetzelfde zijn zoals wij die kennen. Dat zegt de christelijke numeroloog David Meade tegen The Washington Post. Op basis van cijfers uit de bijbel heeft hij berekend dat vandaag het einde der tijden aanbreekt.

Chaos op aarde

"Stel dat het vandaag ineens gebeurt, dan zal er chaos op aarde zijn", vertelt Jan. "Allerlei mensen zullen dan ineens zijn verdwenen waardoor de economie instort." Met allerlei mensen bedoelt hij de gelovigen, die zullen opstijgen naar god. De ongelovigen, die blijven volgens het stel achter op aarde.

"We vinden het heel jammer en willen de mensen niet bang maken, maar er zal een tijd aanbreken die niet leuk zal zijn", zegt Jan. "Het zou zelfs zo kunnen zijn dat we ineens weg zijn terwijl we hier zitten te praten. Dat je alleen onze kleren nog ziet liggen, dat is toch een raar idee?"

Brief voor achterblijvers

Op 23 september 2017 zou de zon, de maan, drie andere planeten en verschillende sterrenbeelden op zo'n manier samenkomen dat er een bepaald teken ontstaat. "Dat teken lijkt heel erg op een teken dat in de bijbel wordt besproken en in verband wordt gebracht met het einde van de wereld", zegt Jan.

De ouders hebben een brief geschreven voor de achterblijvers en hun kinderen uitgebreid geïnformeerd. "We hebben hun meegenomen in het verhaal en geven ze de mogelijkheid om er zelf mee te doen wat ze willen", zegt Jan. Maar worden hun kinderen dan niet bang van dit idee? "Soms wel", zegt Hannie. "Maar ze gaan zelf ook door hun eigen proces heen."  

'Bekeren: anders ben je het haasje'

Volgens cultuurtheoloog Frank Bosman moeten we ons geen zorgen maken. "Het Christendom bestaat al 2000 jaar en al 2000 jaar lang zijn er mensen geweest die zeggen dat wereld morgen, volgende maand of volgend jaar vergaat", vertelt Bosman. "Na 2000 jaar zijn we er nog steeds dus ik schat de kans dat we vandaag allemaal kapot gaan bijzonder klein." 

"Het aantal christenen dat hier in gelooft is heel erg klein", zegt Bosman. De theoloog denkt dat 'het einde van de wereld' vooral wordt gebruikt als reden om mensen te bekeren. "Anders ben je namelijk het haasje." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore