Ga naar de inhoud
EditieNL

Esra (18) maakt schaduwfoto's van overleden kinderen: 'Ik vind het niet raar, maar mooi'

Roman samen met zijn broer, zusje en zus Beeld © ESRA Graphic Design

De 18-jarige Esra uit Limburg studeert Media Vormgeving en maakt 'schaduwfoto's' voor ouders van overleden kinderen. Door een silhouet van een overleden kindje aan een al bestaande foto toe te voegen creeert ze een bijzonder en emotioneel effect.

"Zelf ben ik een regenboogkind. Dat is het eerste kindje dat wordt geboren na een overleden kind", vertelt Esra. Haar tweelingbroertjes Milan en Timo zijn negentien jaar geleden stilgeboren. Van jongs af aan hebben de ouders van Esra over haar twee broertjes verteld. "Ik ben ermee opgegroeid en het is vaak ter sprake gekomen", zegt Esra. Ze kijkt dan ook niet raar op als mensen een foto van hun overleden kind sturen. "Mensen verontschuldigen zich vaak, omdat de beelden heftig kunnen zijn. Maar voor mij is het helemaal niet raar. Ik vind het juist hartstikke mooi."

Miniatuurvoorbeeld

Jolie (rechts) aan de hand van haar moeder Natasja met de rest van het gezin (Foto: ESRA)

Kindje met krullen

Ouders die zo'n schaduwfoto willen, vertellen Esra over de kenmerken van het kindje en hoe ze hun ideale foto voor zich zien. Vervolgens gaat Esra aan de slag.

"Alle elementen en wensen die ze me vertellen probeer ik om te vormen tot een schaduwsilhouet", vertelt ze. "Een kindje met krullen of stijl haar, de positie van het gezicht: alles is mogelijk. Ik probeer vervolgens de perfecte foto aan te leveren."

Meerennen met het gezin

Miniatuurvoorbeeld

De opdracht die haar het meest is bijgebleven is de allereerste schaduwfoto (zie foto rechts) die ze ooit maakte. "Het ging om een gezin dat drie kindjes kreeg, waaronder een tweeling. Jorrit, een kindje van de tweeling, heeft het niet gered en de ander wel", vertelt Esra.

"Op de foto die ze mij stuurde zag ik heel toevallig een leeg plekje, wat de perfecte positie was voor een mooie schaduw. Dat is heel mooi gelukt, het lijkt echt alsof het kindje met het gezin meerent."

Motivatie om door te gaan

De reacties die Esra van ouders krijgt op de foto’s zijn voor haar een ultieme motivatie om ermee door te gaan. "Het is wel zwaar om je te beseffen waar de ouders mee moeten leven. Dat vind ik heel erg voor ze en is super heftig, maar ik hou vooral in mijn achterhoofd dat ik dit voor anderen mag en kan doen en dat geeft mij heel veel voldoening."

Haar persoonlijke verhaal maakt haar fotowerk nog eens extra bijzonder. "Ik vind het heel bijzonder dat mijn broertjes nog steeds zo’n grote positieve invloed hebben op ons gezin. Het is zo mooi om te zien dat dat niet vervaagt." 

Miniatuurvoorbeeld

"Een prachtig stel kindjes, voor een keertje compleet met tweelingzusje Veerle" (Foto: ESRA)

Meer op rtlnieuws.nl: