EditieNL

1 miljoen Nederlanders hebben last van een overactieve blaas, jij ook?

21 september 2017 15:06 Aangepast: 22 september 2017 11:30
Archieffoto Beeld © iStock

Een bioscoopfilm of een treinrit in een sprinter kunnen oneindig lijken te duren voor mensen die last hebben van een overactieve blaas. Ze voelen vaak aandrang, en moeten meer dan acht keer per dag plassen. In Nederland hebben 1 miljoen mensen hier last van.

Het is een veel voorkomend en enorm vervelend probleem, zegt uroloog John Heesakkers. "Het zorgt er namelijk voor dat je heel vaak moet plassen en dat je blaas heel onvoorspelbaar is", zegt hij. "Dat heeft veel invloed op je sociale leven." 

Het belangrijkste is dat je veel aandrang voelt, waardoor je vaker gaat. Ook redden dit soort mensen het vaak niet tot de wc, en moeten ze vaak 's nachts uit bed om te plassen. "Er gaan ook veel mensen vaak naar de wc omdat het een gewoonte is. Dan is het geen overactieve blaas", zegt Heesakkers. Belangrijk verschil is volgens hem dat mensen met een overactieve blaas onnodig veel aandrang voelen. 

Gevolgen

Het is afhankelijk van leeftijd, maar voor mensen van 30 is het normaal om ongeveer 6 tot 7 keer per dag te plassen. Voor mensen boven de 70 is het eerder 8 tot 9 keer per dag. Als je veel vaker naar de wc gaat heeft dat volgens Heesakkers geen grote medische gevolgen, het is vooral sociaal gezien heel vervelend.  

"Het is eerder andersom, te weinig plassen kan gevolgen hebben", zegt hij. Je blaas kan daar juist extra zwak van worden. "Mensen moeten daarom minimaal 1,2 liter vocht per dag binnenkrijgen." 

Oplossingen

Er is volgens Heesakkers niet heel eenduidig te zeggen wanneer je precies naar een huisarts moet gaan. Het gaat erom of je er zelf last van hebt hoe vaak je naar de wc moet. Volgens hem zijn er dan zeker wel oplossingen. 

"Zo is er een blaastraining, waarbij je wordt getraind om niet elke keer als je de drang voelt, naar de wc te gaan.", zegt Heesakkers. "Ook kun je met bekkenfysiotherapie de spieren rond de blaas trainen, wat kan helpen." Er is zelfs medicatie te krijgen, maar vanwege de bijwerkingen zal een uroloog daar voorzichtiger mee zijn. "Andere, ingrijpendere opties zijn zenuwstimulatie door middel van stroomstootjes, of botox in de spieren van de blaas spuiten." 

Test

Wil je zelf weten of je last heb van een overactieve blaas, doe dan hier de test! 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`