EditieNL

Manita (52) vindt geen baan door leeftijd: 'Ik krijg nooit reactie op sollicitatie'

26 juni 2017 13:17 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Manita van Hulzen-Tuinman Beeld © Facebook

Iemand niet aannemen op basis van de leeftijd: het mag niet, maar het gebeurt vaak genoeg. De partij 50PLUS het verbod op leeftijdsdiscriminatie opnemen in het Wetboek van Strafrecht en haalt het liefst de geboortedatum van elk cv, om ook oudere werkzoekenden een kans te geven.

Manita van Hulzen-Tuinman (52) is nu een half jaar op zoek naar een baan. "Dat is nog niet zo heel lang, maar het gaat voor geen meter", vertelt ze aan Editie NL. "Het is al een wonder als je een reactie krijgt op je sollicitatie." 

'Past niet in het profiel'

Manita heeft jaren ervaring als receptioniste en wordt meestal meteen aangenomen wanneer ze op gesprek mag komen. Maar daar ligt nu juist het probleem: "Ik heb al zo'n 45 sollicitaties verstuurd, maar ik heb pas een keer een reactie ontvangen. Ik zou niet in het profiel passen, werd er gezegd. Ze mogen natuurlijk niet zeggen dat het om de leeftijd gaat, maar daar kun je vanuit gaan."

En daar lopen meer oudere werkzoekenden tegenaan. Uit cijfers van het UWV blijkt dat slechts 35 procent van de 55-plussers binnen een jaar een baan vindt, tegen 88 procent van de jongeren tot 25 jaar. Het is de reden dat een op de drie Nederlanders het liefst zijn geboortedatum zou verzwijgen op het cv.

Gewoon niet vragen

Daarom pleit 50PLUS-voorman Henk Krol voor een grondwettelijk verbod op leeftijdsdiscriminatie, om iedereen een eerlijke kans te geven op een baan. Ook moet het mogelijk worden aangifte te doen van leeftijdsdiscriminatie, wat volgens Krol nog veel te vaak voorkomt. “Het is erg als je werkloos bent, maar het is nog erger als je geen enkel zicht hebt om erbovenop te komen”, zegt hij tegen De Telegraaf.

Loopbaancoach Aaltje Vincent is blij met het initiatief, maar wil juist dat er geen enkele mogelijkheid meer is voor discriminatie. "Ik vind dat werkgevers er helemaal niet meer naar mogen vragen", stelt zij. "Ik hoor zo vaak van werkzoekenden dat er gewoon niet verder wordt gelezen wanneer er een geboortedatum bovenaan het cv staat. Als werkgevers niet weten hoe oud je bent, wordt je cv in ieder geval gelezen."

Vast in een hokjesgeest

Ook Manita zet haar leeftijd niet meer op haar cv, al betwijfelt ze of dat haar een baan zal bezorgen. "Als ze geen leeftijd zien zoeken ze wel op social media, daar is het ook te achterhalen. Je moet bovendien bij bijna elke sollicitatie een foto sturen, dan zien ze meteen dat ik geen 22 ben."

"Vooroordelen zijn er altijd, iedere recruiter kijkt weer naar andere dingen", erkent Vincent. "Maar als het gewoon verboden wordt naar leeftijd te vragen, ligt de focus weer op de kwaliteiten van de werkzoekende".

En die hebben 50-plussers genoeg, zegt Manita. "Ik denk dat we vastzitten in een hokjesgeest, het idee dat ouderen niet flexibel zijn. Maar dat zijn we juist wel, de vijftigjarige van nu is een heel ander persoon dan vroeger. Ik hoop dat werkgevers voortaan verder kijken dan hun neus lang is."

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore