EditieNL

Thuis gezocht voor gedumpte minivarkens: 'Mensen snappen niet dat zwijn geen hond is'

29 juni 2017 11:10 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld van de gedumpte zwijntjes. Beeld © Facebook Johnny Bouwman

Wie biedt deze gedumpte hangbuikzwijnen een nieuw onderdak? De beestjes zijn deze week gevonden in Buurserzand, tussen Buurse en Haaksbergen. Er wordt gezocht naar een nieuw thuis voor de dieren. Maar waar moet een huishouden aan voldoen?

De dierenambulance is zijn best aan het doen om de beestjes te vangen en te laten onderzoeken door een arts. Eén van de drie minivarkens wordt inmiddels onderzocht. De andere twee lopen nog rond in het natuurgebied. Johnny Bouwman plaatst een oproep op Facebook om een nieuw thuis voor ze te vinden. 

Maar kan iedereen de hangbuikzwijntjes in huis nemen? "Nee zeker niet!" Is de eerste reactie van Dafne Westerhof. Ze vangt al jaren gedumpte minivarkens op en verzorgt er inmiddels al 42. "Mensen denken gewoon echt niet na wanneer ze een minivarken aanschaffen."

Net als een wild zwijn

Er wordt gedacht dat een minivarken net als een hond is, maar niets is minder waar volgens Dafne. "Een minivarken heeft hetzelfde karakter als een wild zwijn. Ze worden 60 tot 100 kilo en zijn ware slopers. Ze slopen je huis en je huwelijk, zeg ik wel eens", vertelt ze. 

De drie gedumpte zwijnen kunnen ook niet in de wilde natuur blijven. "Dat mag niet, dan worden ze simpelweg afgeschoten. Ik word vaak opgebeld: 'Dafne, we hebben er weer één gevonden. Kom jij 'm halen? Anders weet je wat er gebeurt'. Natuurlijk kom ik hem dan halen!"

Waar moet je aan voldoen?

Voldoende ruimte is regel nummer één voor het houden van een varken. "Zorg dat je zeker 500 vierkante meter ruimte hebt per varken".  Dit mag geen kaal weiland zijn. "Varkens zijn erg intelligent en gaan zich enorm vervelen als ze geen prikkels om zich heen hebben. Ze willen scharrelen, rommelen en slopen."

De dieren mogen niet alleen zijn. "Varkens zijn groepsdieren en worden dus doodongelukkig als ze alleen moeten zijn. Dit kan dan weer leiden tot agressiviteit." 

Daarnaast moet rekening gehouden worden met het feit dat er geen dierenarts is voor minivarkens. Er is één iemand in Nederland gespecialiseerd in de beesten, "maar omdat hij het hele land door moet, is dat niet goedkoop." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`