EditieNL

Eurlings krijgt Verklaring Omtrent Gedrag ondanks strafblad na mishandeling ex

20 september 2017 11:52 Aangepast: 20 september 2017 18:40
Camiel Eurlings Beeld © anp

Het strafblad dat oud-minister en IOC-lid Camiel Eurlings van de rechter kreeg naar aanleiding van de mishandeling van zijn ex-vriendin, heeft hem geen problemen opgeleverd voor het verlenen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Met de VOG mag Eurlings aanblijven als bestuurder van sportorganisatie NOC*NSF.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van de overkoepelende sportkoepel NOC-NSF, zegt alle vertrouwen in Eurlings te hebben als IOC-bestuurslid. "Het gevoel van ongemak rond Eurlings is door zijn VOG voor mij persoonlijk verdwenen", zegt hij tegen het AD

Mishandeling

De oud-minister kwam vorig jaar in opspraak nadat zijn ex-vriendin aangifte tegen hem had gedaan wegens mishandeling. Zo zou ze een hersenschudding, kneuzingen en een gebroken elleboog hebben opgelopen. Het OM onderzocht de zaak en zag genoeg bewijs voor 'eenvoudige mishandeling/huiselijk geweld'. Eurlings moest van het OM met zijn ex om de tafel om de zaak te schikken. Wel kreeg Eurlings een 'justitiële aantekening' op zijn strafblad.

Volgens het AD wilde algemeen directeur Dielessen mede door de opspraak rondom Eurlings van al zijn bestuursleden een VOG zien. Maar dat is nu "in kannen en kruiken", aldus Dielessen.

VOG

Een Verklaring Omtrent het Gedrag is een verklaring die wordt afgegeven door een screeningsdienst van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Wanneer iemand een VOG krijgt is beoordeeld dat het gedrag van de persoon geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. 

Bekijk hier de reportage

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore