EditieNL

Kan groepsdruk positief zijn? 'Mensen willen niet onderdoen voor elkaar'

03 november 2016 16:55 Aangepast: 03 november 2016 18:39
Beeld © iStock

De staatssecretaris heeft een nieuw wapen bedacht in de strijd tegen rokende jongeren: groepsdruk. Vanaf vandaag gaan namelijk 120 klassen de uitdaging aan om gezamenlijk een halfjaar niet te roken. Volgens experts kan dit soort druk goed werken, en niet alleen voor pubers.

'Als iedereen in de sloot springt, dan spring jij er toch ook niet in?' De meeste kinderen worden in Nederland opgevoed om zich niet te veel te aan te trekken van wat de groep doet. Maar met de Smokefree Challenge wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) juist dat ze dat wél gaan doen. Op 120 vmbo- en praktijkscholen hebben de leerlingen een contract ondertekend om met de hele klas niet te roken. 

Samen winnen

Belangrijk is dat iedereen in de klas het een half jaar volhoudt, want alleen dan maken ze kans op de prijs: een uitje naar Walibi. Jeroen Lammers van het Trimbos instituut (die het project ondersteunt) legt uit dat het vooral de bedoeling is dat leerlingen elkaar in de gaten gaan houden. "We willen gebruik maken van sociale groepsdruk om leerlingen meer te stimuleren", zegt Lammers. "Je hebt samen dat contract ondertekend, en je wilt samen winnen, dus voel je wel de druk dat je het voor iedereen verpest als jij wel gaat roken."

Lammers zegt dat het niet de bedoeling is dat de leerlingen politieagentje gaan spelen, maar wel wil hij dat het 'gewoon' wordt om rookvrij te blijven. "Het is niét normaal om op die leeftijd te roken en dat moet de norm worden. Dat bereik je het best als ook daadwerkelijk niemand het doet."

Groepsdruk

Léonie van Rijn heeft een boek geschreven over groepsdruk, en zij denkt dat het project valt of staat met ongeschreven regels die er in de klassen zijn. "Het kan gebeuren dat iemand binnen een dag een sigaret opsteekt. Het is dan vooral van belang hoe mensen daar op reageren." Haar ervaring is namelijk dat het belangrijker is hoe een groep reageert op het breken van de regels, dan de regels zelf. 

In haar boek bespreekt ze veel negatieve kanten van het fenomeen 'groepsdruk', maar ze zegt dat er zeker ook momenten zijn waarop het positief kan uitpakken. "Bijvoorbeeld bij sportteams die elkaar scherp houden. Dan willen ze echt samen gaan voor een gouden medaille."

'Mensen willen niet onder doen voor elkaar' 

Ook Peggy van der Lee van Psychologie Magazine denkt dat het goed kan zijn om samen naar een doel toe te werken. "We weten uit onderzoeken dat het goed kan werken om met een groep verantwoordelijkheid te nemen", zegt ze. Bijvoorbeeld voor het halen van een goede voornemens, zoals niet roken, kan het stimulerend zijn om dat samen te doen. "Mensen willen niet onderdoen voor elkaar", verklaart ze.  

Toch denkt ze dat alleen een contract ondertekenen voor pubers niet genoeg is. "Ik denk dat het interessant kan zijn om te kijken wat er nog meer voor nodig is", zegt Van der Lee. Het kan helpen om samen je doelen hardop uit te spreken, maar ook door er bijvoorbeeld consequenties aan te verbinden als het niet lukt. 

Verder denkt ze dat het goed kan zijn om alvast te bespreken op welke momenten het moeilijk kan worden. "Wat doe je bijvoorbeeld als je niet op school bent, maar met vrienden die roken?"

Bekijk hier de video:

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore