EditieNL

Een vechter en een pestkop: wie was de jonge Donald Trump?

09 november 2016 15:33 Aangepast: 29 juli 2017 20:00
Donald Trump (links) met zijn broers en zussen. Beeld © Facebook

Amerika heeft haar nieuwe president gekozen. De veelal omstreden Donald Trump zal vanaf 20 januari 2017 een van de machtigste rollen ter wereld vervullen. Tijd om de beste man eens wat beter te leren kennen. Want hoe was hij eigenlijk als kind?

"Als ik terugkijk naar hoe ik was in de eerste klas en dat vergelijk met hoe ik nu ben, ben ik eigenlijk precies hetzelfde gebleven", vertelde Donald Trump aan biograaf Michael d'Antonio tijdens een interview voor het boek Never Enough. "Mijn temperament is niet veranderd." 

Gezin met vijf kinderen

Op 14 juni 1946 wordt Donald John Trump geboren in de Amerikaanse buurt Queens in New York. Zijn moeder, Mary Trump, kwam in haar jonge jaren als Schotse emigrante naar Amerika en trouwt daar Donald's vader Fred C. Trump. De van origine Duitse succesvolle vastgoedmakelaar zorgt ervoor dat de familie Trump niks tekort komt. Donald groeit op als één na jongste in het gezin met vijf kinderen. Hij heeft twee zussen, Maryanne en Elizabeth, en een jongere broer, Robert. Het oudste kind uit het Trump-gezin, Fred Jr., overlijdt op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van een alcoholverslaving. 

Thumbnail

Het huis waar Donald Trump is opgegroeid. Foto: AFP

Een echte vechtersmentaliteit

De kinderen groeien op in rijkdom. Ze krijgen les op privéscholen, worden door privéchauffeurs met limousines overal heen gebracht, hebben voor van alles personeel en wonen in een huis met 23 kamers. Gwenda Blair, auteur van The Trumps, vertelt aan PBS News Hour dat de kinderen al jong worden geleerd dat ze competitief moeten zijn: "Vader Trump werkte 24 uur per dag. Hij was een taaie en veeleisende man en vertelde zijn jongens dat ze 'killers' moesten zijn." In het gezin heerst een vechtersmentaliteit en opgeven komt niet voor in hun woordenboek.

Blauw oog geslagen

Volgens biograaf d'Antonio liet Donald al vroeg tekenen zien van zijn dominante persoonlijkheid. "Hij ruziede met leraren, heeft er zelfs één een blauw oog geslagen en gooide taart op

Thumbnail

verjaardagsfeestjes." Kinderen in de buurt waren bang voor hem. "Mijn moeder waarschuwde me dat ik bij de Trumps uit de buurt moest blijven", zegt zijn oude buurjongen Dennis Burnham tegen de Washington Post. "Dat deed ze omdat Donald bekend stond als een pestkop en mijn ouders niet wilden dat ik in elkaar werd geslagen." 

Ook op school had Donald een niet al te beste reputatie. Haren trekken, propjes met spuug door de klas gooien, schelden en een grote mond opzetten: Donald bleef niet onopgemerkt.  "Wie zou hem kunnen vergeten?", vertelt oud-basisschoollerares Ann Trees aan de Amerikaanse krant. "Hij was koppig en vastberaden. Hij kon met zijn armen over elkaar zitten en je vervolgens met een norse blik aankijken. Alsof hij je uitdaagde om iets te zeggen waar hij het niet mee eens was."

Aan een strak lijntje

Volgens Donald Trump's jeugdvriend Peter Brant werden ze in huize Trump aan een behoorlijk strak lijntje gehouden. De kinderen mochten van vader niet vloeken, geen koosnaampjes aan elkaar geven of lippenstift dragen. Wanneer Fred Trump erachter komt dat zijn zoon messen heeft gekocht tijdens stiekeme tripjes naar Manhattan, is de maat vol. Hij stuurt zijn dan 13-jarige zoon naar de New York Military Acadamy, een kostschool op ruim 100 kilometer afstand van het ouderlijk huis. 

"Hij werd eigenlijk uit zijn ouderlijk huis verbannen. Plotseling was er geen luxe meer en moet hij alles zelf doen. Dat is een harde manier om je leven te beginnen", aldus d'Antonio. Maar Donald genoot van zijn tijd op de militaire academie. Hij leert er zijn eigen boontjes te doppen en wordt volwassen.  "De meeste kinderen hebben heimwee, maar Donald hield van de competitieve sfeer", zegt Gwenda Blair. "Hij kon op zoveel manieren uitblinken en medailles winnen. Van de meest glimmende schoenen tot aan de schoonste kamer. Hij genoot er gewoon van."

'Je wordt waarschijnlijk president'

Trump streefde dus al vroeg naar het hoogst haalbare. Op zijn 18e verjaardag beloofde hij mede-kadet Jeff Ortenau zelfs dat hij "op een dag heel beroemd zal worden." Waarop Ortenau hem antwoordde: "Weet je wat? Je wordt waarschijnlijk president." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore