EditieNL

Vrouwen scheren hun gezicht, is dat wel goed?

16 november 2016 11:13 Aangepast: 16 november 2016 21:07
Beautyvlogger Huda Kattan scheert haar gezicht. Beeld © Screenshot YouTube

Naast de benen, de oksels en de bikinilijn, hebben beautybloggers en -vloggers nu een nieuw gebied gevonden dat ze ontharen: hun gezicht. Voor mannen is dat doodnormaal, maar vrouwen doen het nu ook. Is dat wel goed voor ze?

Het is niet zomaar dat de beautybloggers- en vloggers zich aan het scheren van hun gezicht hebben gewaagd. Ze willen donshaartjes verwijderen en ook dode huidcellen. Verschillende internationale beautyvloggers wagen zich er al aan en hebben tutorials op hun kanaal gezet.

Australische YouTubers Karima McKimmie (199.000 abonnees), Chloe Morello (1,9 miljoen abonnees) en de Amerikaanse Huda Katan (1,5 miljoen abonnees) hebben allemaal een video gemaakt waarin ze bekennen dat ze hun gezicht scheren en hoe. 

Dermatoloog raadt het af

Volgens dermatoloog Jetske Ultee klopt het dat je donshaartjes en dode huidcellen verdwijnen met scheren, maar kun je dit effect prima bereiken met een peeling. Ze raadt vrouwen af hun gezicht te scheren. "Vooral vrouwen met een gevoelige huid moeten dit niet doen", vertelt ze. "Je beschadigt de huid en de kans dat je hierdoor pukkeltjes krijgt of uitdroging is dan alleen maar groter."

Krijgen vrouwen dan bovendien geen stoppelbaarden? "Het is niet zo dat je haren dikker en harder terugkomen als je ze scheert. Dat is een fabel", zegt Ultee. "Je scheert ze schuin af, daarom lijken ze dikker."

Debbie scheert haar gezicht

Dat weet ook Debbie Zwiers, van Beautyscene.nl. Zij scheert haar gezicht, bekende ze in januari in een blog. Daar is ze mee begonnen toen ze de kleine, fijne haartjes tussen haar wenkbrauwen niet te pakken kreeg met een pincet.  "Ik merkte dat niet alleen de haartjes verdwenen, maar dat ook de huid op die plek heel zacht en glad werd." 

Volgens Zwiers heeft het scheren hetzelfde effect als het exfoliëren van je huid. "En dat is natuurlijk hartstikke goed voor je huid, want het verwijdert dode huidcellen." Bovendien is dit volgens haar een goedkopere manier. De beautyblogger scheert haar gezicht naar eigen zeggen al heel lang. "Daarom weet ik ook dat de haartjes niet zwarter en harder terugkomen." 

Gebruik je verstand

Dat het slecht is voor je huid, daar is Zwiers het niet mee eens. "Nee, mannen doen het al zolang we ons herinneren en dus weten we dat het niet slecht is." Er is wel een verschil tussen mannen en vrouwen. "Sommige mannen scheren zich elke dag, dat moeten vrouwen niet doen." Zelf doet ze het elke drie tot vier weken. "Als ik weer donshaartjes zie verschijnen."

Net als dermatoloog Ultee waarschuwt Zwiers vrouwen met een gevoelige huid op te passen met het scheren. "Met een gevoelige huid moet je sowieso oppassen, ook met een scrub." 

Ze vindt ook niet dat vrouwen per se hun gezicht moeten scheren. "Ik doe het, maar ieder zijn ding. Gebruik gezond verstand", is haar advies. 

Zo doe je het zelf

Stap 1: Zorg dat je huid schoon is, vrij van make-up, gereinigd en droog

Stap 2: Gebruik een simpel klein mesje. Ik gebruik zelf de Tinkle, dat is een heel simpel mesje dat wordt gebruikt om wenkbrauwen bij te werken, maar een Gilette-mesje kan ook. 

Stap 3: Maak je huid niet nat, je moet droog scheren

Stap 4: Haal het mesje zachtjes en oppervlakkig over je huid. Echt zachtjes! 

Tot slot: doe het niet elke dag, maar wanneer nodig is. Elke drie, vier weken zou voldoende moeten zijn. 

Overigens is Zwiers niet de enige Nederlandse die bekent heeft dat ze haar gezicht scheert. Sereen van het YouTube-kanaal BeautyLabNL plaatste in februari een video waarin ze bekende het ook te doen. 

Bekijk hier de reportage:

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore