Ouderwets bellen, dat doet bijna niemand meer. Alle vormen van communicatie lijken te zijn vervangen door emoji, maar dit kan volgens experts nadelig zijn. Echt menselijk contact is het niet meer te noemen. Zal videobellen ons weer terugbrengen naar een 'normale' vorm van communiceren?
Vroeger hingen we uren aan de telefoon om met onze vrienden te bellen, maar dat is nu niet meer het geval. Het contact onder jongeren loopt volgens jongerendeskundige Onno Hansen volledig via chat. "Ongeveer een kwart van de tieners belt helemaal nooit meer", zegt Hansen. "En dat is ook het probleem: bij chatten is alle non-verbale communicatie kwijt en daardoor missen jongeren nu bepaalde communicatieskills, zoals het maken van oogcontact of spontaniteit in een gesprek."
Intonatie en emotie
Dat (video)bellen belangrijk is om elkaar te begrijpen vindt ook lichaamstaaldeskundige Frank van Marwijk. "De emotie achter een bericht is belangrijk in een gesprek", zegt hij. "Een simpele zin zoals 'waarom heb je dat niet eerder vertelt?' kun je als een verwijt lezen, maar ook als iets vriendelijks."
Volgens Van Marwijk helpen smiley's om je emotie aan te geven. Tot op zekere hoogte dan: "Een fronsende smiley helpt de intonatie aan te geven, maar er zijn erg veel verschillende negatieve emoties die je ermee aan kan duiden. Boosheid, verontwaardiging, verdriet, ga zo maar door. Je komt zo niet achter de diepere emotie, tenzij je elkaar echt spreekt."
De apps op een rijtje
Ook bedrijven hebben de voordelen van videobellen opgepikt, want Bram van Dijk, techdeskundige bij Bright, ziet dat er steeds meer apps voor worden gemaakt. "Je hoort er niet meer bij als je niet aan videobellen doet", zegt hij. "Doordat er steeds meer apps voor opduiken, zie je dat jongeren meer gaan bellen, maar dan in de vorm van een video."
Soms zit de functie voor het videobellen ingebrepen bij bestaande apps of er worden nieuwe applicaties voor ontwikkeld. Van Dijk heeft een paar populaire op een rijtje gezet:
- Snapchat: naast foto's en video's versturen, kun je sinds kort ook videobellen met Snapchat. Je moet hierbij wel het scherm ingedrukt houden, dus de functie wordt vooral gebruikt voor korte gesprekken.
- Google DUO: deze app is speciaal ontwikkeld om te videobellen met een bijzondere functie. Voordat de ander opneemt, gaat bij jou de camera al aan. Door alvast jezelf te laten zien of een ander beeld, neemt de ander misschien sneller op.
- Houseparty: zoals al eerder genoemd, is Houseparty voor groepen. Zolang iedereen is aangemeld voor de app, kun je met verschillende mensen tegelijk een videogesprek voeren.
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.